Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Η Ιλιάδα ''φωτογραφίζει'' ποιο νησί είναι το Δουλίχιο


 ''Οἳ δ᾽ ἐκ Δουλιχίοιο Ἐχινάων…τεσσαράκοντα μέλαιναι νῆες ἕποντο.''


''...Ἰθάκη καὶ Νήριτον εἰνοσίφυλλον καὶ Κροκύλει᾽ ἐνέμοντο καὶ Αἰγίλιπα τρηχεῖαν, οἵ τε Ζάκυνθον ἔχον ἠδ᾽ οἳ Σάμον ἀμφενέμοντο,.. τῷ δ᾽ ἅμα νῆες ἕποντο δυώδεκα μιλτοπάρῃοι.''
(Ιλ. Β 625 - 637)

Μετάφραση
- Εκείνοι που ήταν από το Δουλίχιο και τις Εχινάδες,... ακολουθούσαν σαράντα μαύρα πλοία.

- ...Ιθάκη και το πυκνόφυλλο Νήριτο, και ζούσαν στα Κροκύλεια και στην τραχιά Αιγίλιπα, και αυτούς που είχαν τη Ζάκυνθο και αυτούς που κατοικούσαν στη Σάμο,... ακολουθούσαν δώδεκα καράβια με κοκκινοβαμμένα τα πλευρά τους.

Παρατήρηση
Σε αυτή τη ραψωδία της Ιλιάδος ο Όμηρος περιγράφει πόσα πλοία και από ποια νησιά της περιοχής του Οδυσσέα εξεστράτευσαν για τον πόλεμο στην Τροία.
1. Από το Δουλίχιο και τις Εχινάδες εξεστράτευσαν 40 πλοία
2. Από την Ιθάκη, Σάμο, Ζάκυνθο, Κροκύλεια και Αιγίλιπα 12 πλοία.

Σχόλιο
Είναι εμφανέστατο ότι το Δουλίχιο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα νησιά ως το μεγαλύτερο νησί της περιοχής του Οδυσσέα, λόγω της πολύ μεγάλης διαφοράς σχετικά με τον αριθμό των πλοίων που συμμετείχαν στον πόλεμο της Τροίας.

Συμπέρασμα
Άλλο ένα απόσπασμα και μάλιστα από διαφορετικό έπος για το Δουλίχιο που ταιριάζει απόλυτα στη νήσο Κεφαλονιά, διότι είναι αισθητά το μεγαλύτερο νησί από τα υπόλοιπα Ομηρικά νησιά της περιοχής του Οδυσσέα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...