Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Τα αδέλφια και ο πατέρας της Πηνελόπης κατοικούν πολύ κοντά και απέναντι από την Ομηρική Ιθάκη

[''φαίνονται δε και εκ Λακεδαίμονός τίνες εποικήσαι την Ακαρνανίαν, οι μετ΄ Ικαρίου του Πηνελόπης πατρός. και γαρ τούτον και της αδελφής αυτής ζώντας παραδίδωσιν ο ποιητής κατά την Οδύσσειαν.''

''οι πατρός μεν ες οίκον απερρίγασι νέεσθαι Ικαρίου, ος κ΄ αυτός εενδώσαιτο θύγατρα, δοίη δ΄ ώ κ΄ εθέλοι και οι κεχαρισμένος έλθοι'' (β 52-54)

''ήδη γαρ ρα πατήρ τε κασίγνητοί τε κέλονται Ευρυμάχω γήμασθαι. (ο 16-17)'']

Στράβων Γεωγραφικά Ι, C.461.24.


Μετάφραση
- Φαίνεται ότι και μερικοί από τη Λακεδαίμονα αποίκισαν την Ακαρνανία, αυτοί με τον Ικάριο, τον πατέρα της Πηνελόπης. Ο ποιητής μας τους παραδίδει αυτόν και τους αδελφούς της ζωντανούς ακόμη στην Οδύσσεια.

- τρέμουν να πάνε στο σπίτι του πατέρα της Ικάρου, ο οποίος θα προίκιζε την κόρη του και θα την έδινε σ΄ εκείνον που θα διάλεγε ο ίδιος.

- Ήδη ο πατέρας της και τα αδέλφια της της λένε να παντρευτεί τον Ευρύμαχο.


Παρατήρηση
1. Στο πρώτο απόσπασμα ο Στράβων επικαλώντας στίχους του Ομήρου λέει, πως η οικογένεια της Πηνελόπης που κατοικούσε στην Ακαρνανία (Αλυζία), ήταν ζωντανοί κατά τη διάρκεια της δεκαετούς Οδύσσειας.

2. Στο δεύτερο απόσπασμα πράγματι ο Όμηρος αναφέρει, πως ο Ικάριος, ο πατέρας της Πηνελόπης είχε στενή επαφή με τους μνηστήρες και μάλιστα, ότι θα έκανε ο ίδιος την επιλογή του νέου γαμπρού, της κόρης του Πηνελόπης!!

3. Στο τρίτο απόσπασμα ο Όμηρος επιπλέον αναφέρει, πως ο πατέρας (Ικάριος), και τα αδέλφια της Πηνελόπης (Αλυζίας και Λευκάδιος), την προτρέπουν να παντρευτεί τον Ευρύμαχο!!


Σημείωση 1: Ο Ευρύμαχος ήταν πανούργα προσωπικότητα, διότι κατόρθωσε να πείσει την Πηνελόπη, ότι ο Τηλέμαχος θα ήταν ασφαλής την ίδια στιγμή που ο ίδιος σχεδίαζε τη δολοφονία του.
(π 435-446)

Σημείωση 2: Η επιλογή του Ευρύμαχου για γαμπρός, από την οικογένεια της Πηνελόπης (Ικάριος, Αλυζίας, Λευκάδιος), έγινε, επειδή αυτός έδινε περισσότερα γαμήλια δώρα στην οικογένειά της από τους άλλους μνηστήρες!!
(ο 17-18)


Σχόλιο
1. Το σπίτι του Ικάριου πατέρα της Πηνελόπης είναι στην Ακαρνανία.
2. Το σπίτι του Αλυζία αδελφού της Πηνελόπης είναι επίσης στην Αλυζία (Ακαρνανία), πόλη που φέρει το όνομά του ως ιδρυτής. Το πιθανότερο να συγκατοικεί με τον γέροντα πατέρα του, ο οποίος έχει και το πάνω χέρι (αρχηγεία) στην οικογένεια.
3. Αδέλφια και πατέρας έχουν στενή επαφή με την Πηνελόπη σε επίπεδο συμβουλών.
4. Οι μνηστήρες έχουν επαφή με το σπίτι του πατέρα της Πηνελόπης, ειδικά ο Ευρύμαχος που προσφέρει τα περισσότερα γαμήλια δώρα στον πατέρα της Ικάριο.
5. Τα σφακτά για την καθημερινή διαβίωση των 108 μνηστήρων έρχονται με περαματάρη (λεμβούχο) από τον κάμπο της Αλυζίας.
6. Ο Οδυσσέας έχει μεγάλη περιουσία σε ζώα απέναντι στην Ακαρνανία (Ηπείρειο γη).

Σημείωση: Όλα φωτίζουν ότι η Ομηρική Ιθάκη δεν μπορεί να είναι η σημερινή Ιθάκη λόγω της απόστασης που έχει από την γη της Ακαρνανίας σε σχέση με τον Κάλαμο.
- Η φωτογραφία μου (που επισυνάπτω), είναι αποκαλυπτική και ενισχυτική των παραπάνω έξι σχολίων με βάση τον Όμηρο και τον Στράβωνα.


Συμπέρασμα
Ακόμη τρία αποκαλυπτικά αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας του Στράβωνος και του Ομήρου, που ταιριάζουν απόλυτα ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...