Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Η Λευκάδα στα Μυκηναικά χρόνια ήταν χερσόνησος και όχι νησί

[- Η Λευκάδα στα αρχαία χρόνια ήταν χερσόνησος της γης των Ακαρνάνων. Ο ποιητής την αποκαλεί ακτή της στερεάς. Στερεά αποκαλεί την απέναντι ακτή από την Ιθάκη και την Κεφαλληνία. Πρόκειται για την Ακαρνανία. Όταν λοιπόν, αναφέρεται σε ''ακτή της στερεάς'', πρέπει να δεχτούμε ότι εννοεί ''ακτή της Ακαρνανίας''.

- Στην Λευκάδα ανήκε όχι μόνον η Νήρικος, αυτή που ο Λαέρτης λέει ότι κατάκτησε:
Να πήρα τη Νήρικο, καλοχτισμένη πόλη, στην ακτή της στερεάς, όταν κυβερνούσα Κεφαλλήνες, (ω 377-378).

- Οι Κορίνθιοι που στάλθηκαν από τον Κύψελο και τον Γόργο, κατέκτησαν την ακτή κι έφτασαν στον Αμβρακικό κόλπο. Χτίστηκε τότε η Αμβρακία και το Ανακτόριο, άνοιξαν δίαυλο στη χερσόνησο και έκαναν την Λευκάδα νησί.

- Μετέφεραν τη Νήρικο στο μέρος που ήταν κάποτε ισθμός και τώρα πορθμός, ενωμένος με γέφυρα από στεριά, σε στεριά, και τη μετονόμασαν Λευκάδα.]

Στράβων Γεωγραφικά Ι, C.452.

Παρατήρηση
1. Στο πρώτο απόσπασμα ο Στράβων λέει, πως στα Ομηρικά χρόνια η Λευκάδα δεν ήταν νησί αλλά χερσόνησος της σημερινής Ακαρνανίας.
2. Στο δεύτερο απόσπασμα λέει, ότι η πόλη Νήρικος ήταν στην ακτή της σημερινής Ακαρνανίας, μέρος της Λευκάδας!
3. Στο τρίτο απόσπασμα λέει, ότι οι Κορίνθιοι έκαναν την Λευκάδα από χερσόνησο που ήταν, νησί!
4. Στο τέταρτο απόσπασμα λέει, ότι οι Κορίνθιοι μετέφεραν την πόλη Νήρικο, που είχε κατακτήσει ο πατέρας του Οδυσσέα Λαέρτης, στον σημερινό πορθμό (Λευκάδας - Ακαρνανίας).

Σχόλιο
Συνεπώς, απορρίπτεπται ο ισχυρισμός των Λευκαδιστών, πως η Ομηρική Ιθάκη ήταν η νήσος Λευκάδα, διότι τη Μυκηναική εποχή, όπως απεδείχθη εκ του γεωγράφου Στράβωνος, δεν ήταν νησί αλλά χερσόνησος της Ακαρνανίας!

Σημείωση
Από την αρχαιότητητα μέχρι σήμερα υπήρξε αμφισβήτηση για την πραγματική Ομηρική Ιθάκη.
Ο αρχαιολόγος Νταίρπφελντ και ο Ερρίκος Σλήμαν έκαναν έρευνες μαζί στην σημερινή Ιθάκη, αλλά απογοητευμένοι έφυγαν και συνέχισαν τις έρευνες στην Τροία.
Ο Νταίρπφελντ στενός συνεργάτης του Σλήμαν βασιζόμενος κυρίως στην Ομηρική γεωγραφία, επέστρεψε στην Ελλάδα και υποστήριξε, ότι η πατρίδα του Οδυσσέα ήταν η Λευκάδα και άρχισε τις ανασκαφές του στο νησί το 1901.
Όμως, παρά τις κάποιες σοβαρές απόψεις του και τις εκτεταμένες ανασκαφές του δεν απεδείχθη ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Λευκάδα, γεγονός που επιβεβαιώνει τον γεωγράφο Στράβωνα ως παραπάνω παρέθεσα!!

Συμπέρασμα
Ακόμη τέσσερα αποκαλυπτικά αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, του Στράβωνος και του Ομήρου, τα οποία ταιριάζουν απόλυτα ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...