Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021

Η χθαμαλή Ομηρική Ιθάκη - (αυτή δε χθαμαλή)


''Ναιετάω δ΄ Ιθάκην ευδείελον, εν δ΄ όρος αυτή Νήριτον εινοσίφυλλον αριπρεπές· αμφί δε νήσοι πολλαί ναιετάουσι μάλα σχεδόν αλλήλησι, Δουλίχιόν τε Σάμη τε και υλήεσσα Ζάκυνθος, αυτή δε χθαμαλή..."
(ι 21-25)

Μετάφραση
- χθαμαλή: εγγύτατα προς τη στεριά

Παρατήρηση
1. Ο Όμηρος χρησιμοποιεί τη λέξη ''χθαμαλή/ο/ος'' με την έννοια του χαμηλού, κοντά στο έδαφος, πάνω στο έδαφος, επίπεδος, τρεις φορές στην Οδύσσεια (κ΄ 194-197, λ' 194 & μ' 101) και μια φορά στην Ιλιάδα (Ν' 683).

2. Όμως ο αρχαίος γεωγράφος Στράβων λέει:
[Οι σχολιαστές δεν δέχονται ότι χθαμαλή εδώ σημαίνει χαμηλή, αλλά ''κοντά στη στεριά'', και είναι όντως πολύ κοντά.]
Στράβων, Γεωγραφικά, Ι, C454-455. - (1ος π.Χ).

Σχόλια
Άλλωστε ένα νησί που το έχει χαρακτηρίσει ήδη στον ίδιο στίχο (ι. 21-25), με όρος εινοσίφυλλο και αριπρεπές δεν γίνεται να είναι επίπεδο - χαμηλό.

Συμπέρασμα
1. Η σημερινή Ιθάκη (Θιάκι) αποκλείεται γιατί δεν ταιράζει με το ''χθαμαλή'' και με τις δυο παραπάνω παρατηρήσεις - ομηρικές έννοιες.
2. Ομοίως και η Κεφαλονιά αποκλείεται γιατί δεν ταιριάζει με το ''χθαμαλή'' και με τις δυο παραπάνω παρατηρήσεις - ομηρικές έννοιες.
3. Η Παλική (εάν ήταν τότε νησί) ταιριάζει κάπως με την πρώτη παραπάνω παρατήρηση - ομηρική έννοια, αλλά όχι με τη δεύτερη που είναι η ορθότερη.
4. Η Λευκάδα επίσης δεν ταιριάζει με το ''χθαμαλή'' με την πρώτη παραπάνω παρατήρηση - ομηρική έννοια. Ταιριάζει όμως με τη δεύτερη όπως επεσήμανε ο Γερμανός αρχαιολόγος Νταίρπφελντ, όμως τότε (την Ομηρική εποχή), δεν ήταν νησί αλλά χερσόνησος της Ακαρνανίας.
5. Μόνον ο Κάλαμος ταιριάζει με τη δεύτερη παραπάνω παρατήρηση - ομηρική έννοια, δηλαδή: εγγύτατα προς τη στεριά, (αυτή δε χθαμαλή, ι' 25).

Υ.Γ. Περισσότερα...
Ζωντανή ροή Homeric Ithaca - Α΄ ΜΕΡΟΣ - YouTube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Η Ομηρική Ιθάκη είναι δύσβατη - (τρηχεί)

 ''Ναιετάω δ΄ Ιθάκην ευδείελον, έν δ΄ όρος αυτή Νήριτον εινοσίφυλλον αριπρεπές· αμφί δέ νήσοι πολλαί ναιετάουσι μάλα σχεδόν αλλήλη...