Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Η άποψη του Στράβωνος για τη γεωγραφική θέση της Ομηρικής Ιθάκης - (κείται πρός ζόφον)


 ''Ναιετάω δ΄ Ιθάκην ευδείελον, έν δ΄ όρος αυτή Νήριτον εινοσίφυλλον αριπρεπές· αμφί δέ νήσοι πολλαί ναιετάουσι μάλα σχεδόν αλλήλησι, Δουλίχιόν τε Σάμη τε και υλήεσσα Ζάκυνθος, αυτή δέ χθαμαλή πανυπερτάτη είν αλί κείται πρός ζόφον, αί δέ τ' άνευθε προς ἠῶ τ᾿ ἠέλιόν τε,…"
(Οδ. ι 21-26)

Η ερμηνεία του αρχαίου γεωγράφου Στράβωνα για αυτή την φράση:
- αυτή δέ χθαμαλή πανυπερτάτη είν αλί κείται πρός ζόφον, αί δέ τ' άνευθε προς ἠῶ τ᾿ ἠέλιόν τε

[Οι σχολιαστές δεν δέχονται ότι χθαμαλή εδώ σημαίνει χαμηλή, αλλά ''κοντά στη στεριά'', και είναι όντως πολύ κοντά. Ούτε δέχονται ότι το πανυπέρτατη σημαίνει πολύ υψηλή, αλλά ''στο τέλος του σκοταδιού'', δηλαδή τελευταία από όλες, στραμμένη στον βοριά. Αυτό εννοεί με την έκφραση προς ζόφο. Το αντίθετο γι΄ αυτόν είναι προς νότο:
''τα άλλα νησιά μακριά προς την ανατολή και τον ήλιο''
Το άνευθε σημαίνει ''μακριά και πέρα''. Δηλαδή τα άλλα νησιά ήταν προς τον νότο και μάλλον μακριά από τη στεριά, ενώ η Ιθάκη ήταν κοντά στη στεριά και προς τον βορρά.]
Στράβων, Γεωγραφικά, Ι, C454-455. - (1ος π.Χ).

Σχόλιο
1. Οι μεταφράσεις κατά Στράβωνα των Ομηρικών λέξεων επιβεβαιώνονται σήμερα από όλα τα αξιόπιστα Ομηρικά λεξικά.
2. Οι παλιοί χάρτες επιβεβαιώνουν τόσο την ανάλυση του Στράβωνα όσο και την αναλυτική περιγραφή - διατύπωση του Ομήρου περί Ομηρικής Ιθάκης.
(παραθέτω έναν εξ αυτών).

Συμπέρασμα
Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος σύμφωνα και με την παραπάνω ερμηνεία του Στράβωνα.

Υ.Γ. Περισσότερα...
https://www.youtube.com/watch?v=48CIw4RheCE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...