Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Η Ομηρική Ιθάκη είναι δυτικά ή προς βοράν; - (είν αλί κείται πρός ζόφον)


 ''Ναιετάω δ΄ Ιθάκην ευδείελον, έν δ΄ όρος αυτή Νήριτον εινοσίφυλλον αριπρεπές· αμφί δέ νήσοι πολλαί ναιετάουσι μάλα σχεδόν αλλήλησι, Δουλίχιόν τε Σάμη τε και υλήεσσα Ζάκυνθος, αυτή δέ χθαμαλή πανυπερτάτη είν αλί κείται πρός ζόφον, αί δέ τ' άνευθε προς ἠῶ τ᾿ ἠέλιόν τε,…"
(Οδ. ι 21-26)

Μετάφραση
- αί δέ τ' άνευθε προς ἠῶ τ᾿ ἠέλιόν τε:
- ενώ τα άλλα είναι μακριά, (σε απόσταση από την Ιθάκη) προς την αυγή και τον ήλιο (ανατολή).

Παρατήρηση
1. Σύμφωνα με τους σημερινούς (αξιόπιστους γεωγραφικώς) χάρτες αυτή η φράση του Ομήρου ''αί δέ τ' άνευθε προς ἠῶ τ᾿ ἠέλιόν τε'', δεν ταιριάζει σε κανένα από τα Ομηρικά νησιά.
. Το δυτικότερο νησί είναι η Κεφαλονιά (ή η Παλική εάν τότε ήταν νησί), όμως αυτά θεωρώντας τα, ως την Ομηρική Ιθάκη δεν είναι μακριά ''άνευθε'' από τα υπόλοιπα τρία νησιά, διότι έχουν κοντά της τη σημερινή Ιθάκη (Θιάκι). Συνεπώς αποκλείονται.

2. Σύμφωνα όμως με παλιούς ναυτικούς χάρτες ο πλους από τον Ισθμό προς την Κέρκυρα γινότανε για χιλιάδες χρόνια από την ανατολή προς τη δύση (όρα σχετική εικόνα). Σημειωτέον δε, ότι τότε δεν υπήρχε η πυξίδα.
. Επειδή όμως κάποιος, όταν έβγαινε από τον Πατραικό κόλπο, πηγαίνοντας προς την Κέρκυρα (δυτικά), συναντούσε πρώτα το δίδυμο Κεφαλονιάς - σημερινής Ιθάκης και μετά τον Κάλαμο, του δινόταν η εντύπωση (οφθαλμογεωγραφία), ότι ο Κάλαμος (Ομηρική Ιθάκη) ήταν δυτικότερα των άλλων και αυτά ανατολικότερα αυτού, ''αί δέ τ' άνευθε προς ἠῶ τ᾿ ἠέλιόν τε''.

3. Ε
άν επίσης, το ''προς ζόφον'' μεταφραστεί προς βοράν, όπως υποστηρίζει ο Στράβων στα Γεωγραφικά, Ι, C.455 και πάλι δεν αλλάζει τη σχέση της νήσου Καλάμου ως προς τα υπόλοιπα νησιά, στον πλου από την ανατολή προς την έξοδο του Πατραικού κόλπου.

Σχόλιο
Εάν είναι κάποιος πεζός στην Ακαρνανία στην περιοχή από τον Αχελώο έως την Παλιόβαρκα κατά τη διάρκεια της δύσεως του ήλιου, τότε βλέπει, ότι ο ήλιος δύει πίσω από τον Κάλαμο, δημιουργώντας του τη ψευδαίσθηση, ότι τα άλλα νησιά (Κεφαλονιά, σημερινή Ιθάκη, Ζάκυνθος) είναι ανατολικά, προς την αυγή!!

Συμπέρασμα
1. Η φράση ''αί δέ τ' άνευθε προς ἠῶ τ᾿ ἠέλιόν τε'' δεν μπορεί να ταιριάξει με τους σημερινούς ναυτικούς ή δορυφορικούς χάρτες με κανένα από τα τέσσερα ομηρικά νησιά παρά μόνον με τους παλιούς, (οφθαλομογεωγραφικούς!).
2. Η φράση αυτή ''αί δέ τ' άνευθε προς ἠῶ τ᾿ ἠέλιόν τε'' ταιριάζει μόνον με τας νήσους Κάλαμος και Λευκάδα σε συνδυασμό με τους παλιούς ναυτικούς χάρτες, όμως η Λευκάδα τότε δεν ήταν νησί αλλά χερσόνησος.
3. Συνεπώς και από αυτήν τη φράση επιβεβαιώνεται, ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.

Σημείωση Ο Γερμανός γεωγράφος J. Partsch στη μονογραφία του περί Κερκύρας (1887, 73) και περί Κεφαλληνίας και Ιθάκης (1890, 56) απέδειξε, ότι όλοι οι αρχαίοι και μεσαιωνικοί συγγραφείς, ακόμη και οι γεωγράφοι, όπως ο Στράβων, πίστευαν πως η γραμμή της ακτής από την Κέρκυρα μέχρι του Κορινθιακού κόλπου είχε κατεύθυνση από Δυσμάς προς Ανατολάς. Βασίζεται επί του προκειμένου όχι μόνο στους χάρτες των αρχαίων και Μεσαιωνικών χρόνων, αλλά επίσης και σε αναφορές Ενετών ναυάρχων και ακόμη στη γλωσσική έκφραση των σημερινών κατοίκων των νήσων.

Επίσης οι χάρτες υπ΄ αριθμό 17 & 18, που συνοδεύουν το έργο
Alt Ithaca του Γερμανού αρχαιολόγου Νταίρπφελντ και συγκεκριμένα ο χάρτης του Κλαυδίου Πτολεμαίου του 2ου μ.Χ. καθώς και ο χάρτης του Σοφιανού του 16ου αιώνα πιστοποιούν την ορθότητα της τόσο σημαντικής παρατήρησης του Partsch.

Υ.Γ. Περισσότερα...
https://www.youtube.com/watch?v=48CIw4RheCE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...