Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Ο κοίλος βράχος του χοιροβοσκού Εύμαιου

''βη δ' ίμεναι κείων, όθι περ σύες αργιόδοντες πέτρη ύπο γλαφυρή εύδον, Βορέω υπ΄ ιωγή.''
(ξ 532-533)

Μετάφραση
- Ξεκίνησε να πάει να κοιμηθεί εκεί όπου κοιμούνταν οι ασπρόδοντοι χοίροι, κάτω από κοίλο βράχο, σε τόπο προφυλαγμένο από το βοριά.

Παρατήρηση
Ο Εύμαιος αφήνει τον Οδυσσέα να κοιμηθεί στην καλύβα του και πάει να κοιμηθεί μαζί με τους χοίρους του όπου κοιμούνταν σε σπηλαιώδες βράχο. (κοίλο βράχο).

Σχόλιο
1. Οι Ιθακιστές υποστηρίζουν, ότι είναι ένας βράχος στην περιοχή Μαραθιάς του νησιού. Όμως για κάποιον που τον έχει επισκεφτεί, διαπιστώνει ότι το μέρος αυτό είναι πολύ απότομο και συνεπώς δεν γίνεται να κοιμούνται σε αυτό χοίροι.
2. Οι Λευκαδιστές βασιζόμενοι στον Γερμανό αρχαιολόγο Δαίλπφερδ, υποστηρίζουν, ότι είναι ένα σπήλαιο στον Εύγηρο. Όμως ο Όμηρος δεν αναφέρεται σε σπήλαιο αλλά σε κοίλο βράχο (πέτρη ύπο γλαφυρή), διαφορετικά θα χρησιμοοιούσε την λέξη "άνδρο". Επιπλέον αυτός ο χώρος είναι μικρός και ανώμαλος, συνεπώς δεν γίνεται να κοιμούνται σε αυτό χοίροι.
3. Οι Κεφαλονιστές και οι Παλικιστές δεν έχουν βρει κάτι σχετικό ώστε να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους περί Ομηρικής Ιθάκης.

4. Ο Κάλαμος όμως έχει το σπηλαιώδες χοιροστάσιο του Εύμαιου, όπως ακριβώς το διατυπώνει ο Όμηρος (κοίλο βράχο). Επίσης κατάλληλο για να κοιμούνται οι χοίροι και επιπλέον προφυλαγμένο από το βοριά.

Σημείωση
Οι φωτογραφίες μου είναι ολοφάνερες και αποδεικτικές, ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...