Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Η επιστροφή του Εύμαιου στο χοιροστάσιο από το ανάκτορο

''υμείς μεν νυν άστυδ' ελαύνετε νήα μέλαναν, αυτάρ εγών αγρούς επιείσομαι ηδέ βοτήρας''
(ο 503-504)

''νηός απ' ικριόφην τοι δε πρυμνήσι έλυσαν, οι μεν ανώσαντες πλέον ες πόλιν, ως εκέλευσε Τηλέμαχος, φίλος υιός Οδυσσήος θείοιο.''
(ο 552-553)

''ότε νήα θοήν ιδόμην κατιούσαν ες λιμέν ημέτερον, πολλοὶ δ᾿ ἔσαν ἄνδρες ἐν αὐτῇ, βεβρίθει δὲ σάκεσσι καὶ ἔγχεσιν ἀμφιγύοισι''
(π 472-474)


Μετάφραση
- Εσείς τώρα στην πόλη να πάτε το μαύρο πλοίο. αλλά εγώ θα πάω στην εξοχή και στους βοσκούς.

- Αυτοί έλυσαν τα πρυμνήσια σχοινιά και, σπρώχνοντας στη θάλασσα το πλοίο, έπλεαν προς την πόλη, όπως τους διέταξε ο Τηλέμαχος, ο αγαπημένος υιός του θεικού Οδυσσέα.

- είδα το γρήγορο πλοίο να επιστρέφει στο λιμάνι μας. Πολλοί ήταν μέσα, και ήταν γεμάτο από ασπίδες και δόρατα δίκοπα.


Παρατήρηση
- Στο πρώτο απόσπασμα ο Όμηρος περιγράφει, ότι ο Τηλέμαχος, αφού αποβιβάστηκε στην πρώτη ακτή της Ιθάκης (λιμήν Φόρκυνος, Γερολιμνιώνας), διατάζει τους ναύτες του να πάνε το πλοίο στην πόλη.

- Στο δεύτερο απόσπασμα περιγράφει, ότι οι ναύτες του υπακούουν στο βασιλόπαιδο Τηλέμαχο, φεύγουν από την ακτή και πλέουν προς την πόλη.

- Στο τρίτο απόσπασμα περιγράφει, ότι ο χοιροβοσκός Εύμαιος επιστρέφοντας από την πόλη στην καλύβα του απόγευμα, όπου είχε πάει για να αναγγείλει τη χαρμόσυνη είδηση στην Πηνελόπη, είδε το πλοίο των ενεδριτών να επιστρέφει στο λιμάνι της πόλεως.


Σχόλιο
1. Οι ναύτες του Τηλέμαχου έφτασαν πρώτοι στο λιμάνι της πόλεως πρωινές ώρες.
2. Πολύ αργότερα το μεσημέρι έφτασαν οι ναύτες από την Αστερίδα στο λιμάνι της πόλεως.
3. Όταν έμπαινε το πλοίο της ενέδρας στο λιμάνι της πόλεως, ο Εύμαιος που είχε πάρει ήδη τον δρόμο της επιστροφής είδε μέσα στο πλοίο αυτών ασπίδες και δίκοπα δόρατα!


Συμπέρασμα
Άλλα τρία αποσπάσματα - στίχοι της Ομηρικής Οδύσσειας που σε συνδυασμό των, συνάδουν απόλυτα, ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...