Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Η πορεία του Εύμαιου από το χοιροστάσιο στην πόλη της Ιθάκης

''ένθα δε νύκτ' αέσαι, τον δ' οτρύναι πόλιν είσω αγγελίην ερέοντα περίφρονι Πηνελοπείη, ουνεκά οι σως έσσι και εκ Πύλου ειλήλουθας.
(ο 40-43)

''άττα, συ δ' έρχεο θάσσον, εχέφρονι Πηνελοπείη είφ', ότι οι σως είμι και εκ Πύλου ειλήλουθα. αυτάρ εγών αυτού μενέω, συ δε δεύρο νέεσθαι οίη απαγγείλας.
(π 130-134)

''Ή ρα, και ώρσε συφορβόν. Ο δ' είλετο χερσί πέδιλα, δησάμενος δ' υπό ποσσί πόλινδ' ίεν.''
(π 154-155)

''Εσπέριος δ' Οδυσήι και υιέι δίος υφορβός ήλυθεν.
(π 452-453)


Μετάφραση
- Εκεί τη νύχτα να περάσεις κι αυτόν να παροτρύνεις να πάει στην πόλη για να πει την είδηση στη συνετή Πηνελόπη, ότι είσαι σώος και ότι έχεις έρθει από την Πύλο.

- Εσύ όμως, γέροντά μου, να πας γρήγορα στη σώφρονα Πηνελόπη και να τις πεις ότι είμαι σώος και ότι επέστρεψα από την Πύλο. Αλλά εγώ εδώ θα περιμένω, και εσύ να επιστρέψεις εδώ, αφού το αναγγείλεις μόνο σ΄ αυτήν.

- Είπε, και ξεκίνησε ο χοιροβοσκός. Αυτός πήρε με τα χέρια του τα πέδιλα και, αφού τα φόρεσε, τα έδεσε κάτω από τα πόδια του και βάδιζε για την πόλη.

- Το απόγευμα έφτασε στον Οδυσσέα και στο γιο του ο λαμπρός χοιροβοσκός!


Παρατήρηση
- Στο πρώτο απόσπασμα ο Όμηρος περιγράφει, ότι η Αθηνά συμβουλεύει τον Τηλέμαχο, όταν φτάσει στην Ιθάκη να μείνει στον χοιροβοσκό (Εύμαιο) και στη συνέχεια να τον παροτρύνει να πάει να αναγγείλει τη χαρμόσυνη είδηση της επιστροφής στη μητέρα του.

- Στο δεύτερο απόσπασμα περιγράφει, ότι ο Τηλέμαχος πράγματι, προτρέπει τον Χοιροβοσκό να πάει στη μητέρα του Πηνελόπη για να αναγγείλει τη χαρμόσυνη είδηση της επιστροφής του από την Πύλο και να επιστρέψει πάλι πίσω, (καλύβα, κατοικία Εύμαιου).

- Στο τρίτο απόσπασμα περιγράφει, ότι ο χοιροβοσκός (Εύμαιος) υπακούει στο κάλεσμα του αφεντικού του -βασιλόπαιδου Τηλέμαχου- και πάει στην πόλη.

- Στο τέταρτο απόσπασμα περιγράφει, ότι ο χοιροβοσκός (Εύμαιος) αφού εξετέλεσε την αποστολή του, επέστρεψε πίσω στον Τηλέμαχο και στον Οδυσσέα (καλύβα του, κατοικία του), την ίδια ημέρα το απόγευμα!!



Σχόλιο
1. Ο Τηλέμαχος αφού έφτασε την αυγή στην πρώτη ακτή της Ιθάκης (όρα επιχείρημα 55), πάει γρήγορα στην καλύβα του χοιροβοσκού, συναντά τον Εύμαιο και τον πατέρα του Οδυσσέα (δεν τον έχει γνωρίσει ακόμη), να παίρνουν το πρωινό τους.

2. Όταν τέλειωσαν και οι τρεις το πρωινό τους, ο Τηλέμαχος ζητάει από τον Εύμαιο να πάει να αναγγείλει την είδηση της επιστροφής του στη μητέρα του και να γυρίσει πίσω.

3. Πιθανολογείται ότι η ώρα της αναχώρησης του χοιροβοσκού για την πόλη θα ήταν γύρω στις 10.00, διότι έχει μεσολαβήσει:
α. Το φαγητό του Τηλέμαχου με τους ναύτες του -αφού έφτασε- στην πρώτη ακτή την αυγή, (ο 500), 1 ώρα.
β. Η ανοδός του από την ακτή στην καλύβα του Εύμαιου, (ο 555), 1 ώρα.
γ. Οι συζητήσεις καλοσωρίσματος από τον Εύμαιο και οι συζητήσεις με τον πατέρα του Οδυσσέα μεταμφιεσμένο σε γέροντα, (π. 3-154).
δ.
Το φαγητό του πρωινού των τριών, Εύμαιου, Τηλέμαχου, Οδυσσέα, (π 50-55), συνολικά 2 ώρες, (γ+δ).

4. Η επιστροφή του Εύμαιου από την πόλη στην καλύβα λαμβάνει χώρα το απόγευμα, γύρω στις 7, (π. 452-454).
5. Συνεπώς η διαδρομή του γέροντα χοιροβοσκού Εύμαιου από την καλύβα του έως την πόλη (παραμονή εκεί για την αναγγελία της χαρμόσυνης είδησης) και επιστροφή πίσω την ίδια ημέρα το απόγευμα στην καλύβα του διήρκησε συνολικά περίπου 9 και λόγω κόπωσης.
6. Ο χρόνος της διαδρομής αυτής του χοιροβοσκού Εύμαιου για να πάει από την καλύβα του το πρωί, γύρω στις 10:00, για να αναγγείλει στην πόλη (άστυ), την χαρμόσυνη είδηση και να επιστρέψει την ίδια ημέρα το απόγευμα πίσω στην καλύβα (9 ώρες), αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα περί της αποδείξεως της αληθινής Ομηρικής Ιθάκης.


Χάρτες
Σημ. 1.: Ο χάρτης της σημερινής Ιθάκης (Θιάκι), που ακολουθεί είναι αποδεικτικός ότι ο χρόνος του γέροντα Εύμαιου ΔΕΝ επαρκεί:
α. για να πάει από την καλύβα του έως το υποτιθέμενο ανάκτορο στον Άγιο Αθανάσιο της Εξωγής, (τουλάχιστον 9 ώρες λόγω γήρατος).
β. διαμονή εκεί για ξεκούραση (κατάκοπος) και για την αναγγελία της είδησης στην Πηνελόπη, (τουλάχιστον 2 ώρες).
γ. επιστροφή από το υποτιθέμενο ανάκτορο της εξωγής πίσω στην καλύβα του στο χοιροστάσιο, (τουλάχιστον 10 ώρες λόγω κόπωσης).
- Δηλαδή σύνολο ωρών: 9+2+10= 21 ώρες! (Τουλάχιστον).

(Τέτοια ημέρα μέσα στο έτος δεν υπάρχει, εκτός εάν ο όμηρος δεν αναφέρεται στην Ελλάδα αλλά στο Ροβανιέμι του αρκτικού κύκλου, ή εκτός, εάν δεν αναφέρεται σε γέροντα με πέδιλα χοιροβοσκού αλλά σε Κενυάτη δρομέα Ολυμπιακών Μαραθωνίων αγώνων!!!).

Σημείωση
Ο χάρτης του Καλάμου που ακολουθεί είναι αποδεικτικός για την παραπάνω πορεία (χρόνος) του χοιροβοσκού Εύμαιου!


Συμπέρασμα
Άλλα τέσσερα αποσπάσματα - στίχοι της Ομηρικής Οδύσσειας που σε συνδυασμό των, ταιριάζει απόλυτα, ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...