Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Οδυσσέας και Τηλέμαχος πάνε στον Εύμαιο από το ίδιο μονοπάτι

''Αυτάρ ο εκ λιμένος προσέβη τρηχείαν αταρπόν χώρον αν' υλήεντα δι' άκριας, ή οί Αθήνη πέφραδε δίον υφορβόν''
(ξ 1-3)

''τον δ΄ ώκα προβιβώντα πόδες φέρον, όφρ' ικέτ' αυλήν, ένθα οι ήσαν ύες μάλα μυρίαι, ήσι συβώτης εσθλός εών ενίαυεν''
(ο 555-557)

''Τώ δ' αύτ' εν κλισίη Οδυσσεύς και δίος υφορβός εντύνοντ' άριστον άμ' ηοί, κηαμένω πυρ, εκπεμψάν τε νομήας άμ αγρομένοισι σύεσσι. Τηλέμαχον δε περίσσαινον κύνες υλακόμωροι, ουδ' ύλαον προσιόντα''
(π 1-5)

Μετάφραση
- Κι αυτός από το λιμάνι ακολούθησε δύσβατο μονοπάτι, ανάμεσα σε χώρο δασώδη και σε λοφοκορφές, εκεί που η Αθηνά είπε σ' αυτόν για τον εχέμυθο χοιροβοσκό.

- Αυτόν, ενώ βάδιζε γρήγορα, μπροστά τον έφεραν τα πόδια του μέχρι που έφτασε στην καλύβα όπου υπήρχαν οι πολυάριθμοι χοίροι του, ανάμεσα στους οποίους ο αγαθός χοιροβοσκός περνούσε τη νύχτα του.

- Κι αυτοί οι δυο, ο Οδυσσέας και ο αξιόπιστος χοιροβοσκός, στην καλύβα ετοίμαζαν το πρωινό τους, αφού άναψαν το πρωί φωτιά και έστειλαν τους βοσκούς στους χοίρους. Τον Τηλέμαχο που πλησίαζε, τον υποδέχονταν οι σκύλοι που γαυγίζουν, κουνώντας όμως τις ουρές τους δεν τον γάβγιζαν.

Παρατήρηση
- Στο πρώτο απόσπασμα ο Όμηρος περιγράφει, ότι ο Οδυσσεύς ακολούθησε από το λιμάνι μονοπάτι που οδηγούσε πάνω σε λόφο, όπου ήταν ο χοιροβοσκός, (Εύμαιος).

- Στο δεύτερο απόσπασμα περιγράφει, ότι ο Τηλέμαχος ξεκίνησε από το λιμάνι και με γρήγορο βάδισμα έφτασε στην καλύβα του χοιροβοσκού, (Εύμαιος).

- Στο τρίτο απόσπασμα περιγράφει, ότι ο Τηλέμαχος φτάνει στον χοιροβοσκό ενώ ήταν ακόμη πρωί!


Σχόλιο
1. Η απόσταση από το λιμάνι (Φόρκυνος) που αποβιβάστηκε από τους Φαίακες ο Οδυσσέας, μέχρι την καλύβα του χοιροβοσκού Εύμαιου, δεν είναι μεγάλη.

2. 'Ιδιο είναι το λιμάνι (Φόρκυνος - Γερολιμήν) αποβίβασης του Οδυσσέα ερχόμενος από το νησί των Φαιάκων (Κέρκυρα), με το λιμάνι αποβίβασης του Τηλέμαχου ερχόμενος από την Πύλο.

3. Η απόσταση από το λιμάνι (πρώτη ακτή της Ιθάκης) που αποβιβάστηκε ο Τηλέμαχος από την Πύλο, μέχρι την καλύβα του χοιροβοσκού Εύμαιου, επιβεβαιώνεται ότι δεν είναι μεγάλη!

Σημείωση
Οι χάρτες που ακολουθούν είναι αποκαλυπτικοί και ευδιάκριτοι για τις παραπάνω περιγραφές του Ομήρου στην Οδύσσεια!

Συμπέρασμα
Άλλα τρί
α αποσπάσματα της Ομηρικής Οδύσσειας που σε συνδυασμό των, ταιριάζει απόλυτα, ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...