Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Οδυσσέας και Τηλέμαχος επιστρέφουν στην πρώτη ακτή της Ιθάκης

''αυτάρ επήν πρώτην ακτήν Ιθάκης αφίκηαι''
(ο 36)

''αίψα γαρ Ηώς ήλθεν εύθρονος. Οι δε επί χέρσου Τηλεμάχου έταροι λύον ιστία, καδ' δ' έλον ιστόν καρπαλίμως, την δ' εις όρμον προέρεσσαν ερετμοίς, εκ δ' ευνάς έβαλον, κατά δε πρυμνήσι έδησαν, εκ δε και αυτοί βαίνον επί ρηγμίνι θαλάσσης'' (ο 495-499)

Μετάφραση
- Αφού φτάσεις στην πρώτη ακτή της Ιθάκης.
- Γιατί γρήγορα ήρθε η ωραιόθρονη Αυγή. Οι σύντροφοι του Τηλέμαχου στην ξηρά έλυναν τα πανιά και γρήγορα κατέβασαν το κατάρτι, και το πλοίο έφεραν στο λιμάνι με τα κουπιά. Έριξαν τις άγκυρες και έδεσαν τα σχοινιά της πρύμνης, και βγήκαν και αυτοί στην ακτή της θάλασσας.

Παρατήρηση
- Στο πρώτο απόσπασμα ο Όμηρος περιγράφει, ότι η Αθηνά δίνει οδηγίες στον Τηλέμαχο να επιστρέψει από την Πύλο στην Ιθάκη, φτάνοντας στην πρώτη της ακτή!

- Στο δεύτερο απόσπασμα περιγράφει, ότι ο Τηλέμαχος με τους συντρόφους του φτάνουν στην πρώτη ακτή της Ιθάκης τα χαράματα.

Σημείωση
Ορισμένοι μεταφραστές τη λέξη ''πρώτη'' τη μεταφράζουν ως ''ωραία'', με την έννοια της καλύτερης. Ίσως να είναι και το ορθότερο, διότι η Αθηνά δεν του είπε το όνομα της ακτής, δηλαδή, το λιμάνι του γέροντα Φόρκυνος, αλλά του είπε στην ωραία -καλύτερη για λιμενισμό- ακτή της Ιθάκης με την έννοια και της ασφάλειας, αλλά και δεδομένου ότι αυτή η ακτή ήταν και η πιο κοντινή στον Εύμαιο.


Σχόλιο
1. Τρεις ημέρες πριν ο Οδυσσέας φτάνει με την βοήθεια των Φαιάκων (Κέρκυρα) στο λιμάνι Φόρκυνος της Ιθάκης.
(ν 95-97).

2.α. Ο Οδυσσέας από τον βορρά (Κέρκυρα, ν 63-65), στην Ιθάκη και
2.β. Ο Τηλέμαχος από τον νότο (Πύλος, ο 292-300) στην Ιθάκη.

3. Φτάνουν και οι δυο στην Ιθάκη τα χαράματα, (Αυγή).
(ν 93-95).

4. Φτάνουν και οι δυο στην πρώτη ακτή της Ιθάκης, (Λιμήν Φόρκυνος, Γερολιμένας)!
(ν 95-96).

5. Η πρώτη ακτή που συναντά κάποιος που έρχεται με πλοίο από την Πύλο στον Κάλαμο είναι ο Γερολιμένας, λιμήν Φόρκυνος.

6. Η Αθηνά προτρέπει τον Τηλέμαχο να φτάσει στην πρώτη ακτή της Ιθάκης γνωρίζοντας, πως το χοιροστάσιο όπου ήταν ο Εύμαιος και ο Οδυσσέας ήταν κοντά σε αυτήν. Άλλωστε η ίδια συμβούλεψε τον Οδυσσέα να πάει να βρει τον Εύμαιο όταν τον είχαν φέρει οι Φαίακες.

Σημείωση
Ο χάρτης που ακολουθεί είναι αποκαλυπτικός και ολοφάνερος για τις παραπάνω περιγραφές του Ομήρου στην Οδύσσεια!

Συμπέρασμα
Άλλα δυο αποσπάσματα της Ομηρικής Οδύσσειας που σε συνδυασμό ταιριάζει απόλυτα, ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...