Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Το ταξίδι του Οδυσσέα από την Κέρκυρα στην ομηρική Ιθάκη

''πρωτόπλοον, κούρω δὲ δύω καὶ πεντήκοντα
κρινάσθων κατὰ δῆμον, ὅσοι πάρος εἰσὶν ἄριστοι."
(θ 35-36)

''νῆα μὲν οἵ γε μέλαιναν ἁλὸς βένθοσδε ἔρυσσαν,
ἐν δ᾿ ἱστόν τ᾿ ἐτίθεντο καὶ ἱστία νηὶ μελαίνῃ,
ἠρτύναντο δ᾿ ἐρετμὰ τροποῖς ἐν δερματίνοισι,
πάντα κατὰ μοῖραν, ἀνά θ᾿ ἱστία λευκὰ πέτασσαν.''
(θ 51-54)

''αυτάρ Οδυσσεύς πολλά προς ηέλιον κεφαλήν τρέπε παμφανόωντα, δύναι επειγόμενος, δη γαρ μενέαινε νέεσθαι.''
(ν 28-30)

''Εύτ' αστήρ υπερέσχε φαάντατος, ος τε μάλιστα έρχεται αγγέλων φάος Ηούς ηριγενείης, τήμος δε νήσω προσεπίλνατο ποντοπόρος νηύς.''
(ν 93-95)

Μετάφραση
- Εμπρός ας ρίξουμε στη θεική θάλασσα μελανόχρωμο καράβι, πρωτοτάξιδο, κι ας διαλέξουμε από το λαό πενήντα δύο ήρωες δοκιμασμένης επιδεξιότητας.
- Κι όταν έφτασαν στο πλοίο και στη θάλασσα, έσυραν το μελανόχρωμο πλοίο στα βαθιά νερά κι έστησαν σ' αυτό το κατάρτι και τα πανιά, έδεσαν τα κουπιά με στέρεους ιμάντες, όλα όπως έπρεπε, και μετά άνοιξαν τα λευκά πανιά.
- Αλλά ο Οδυσσέας συχνά έστρεφε το κεφάλι του προς τον ήλιο που φωτίζει τα πάντα, επειδή βιαζόταν να δύσει. Γιατί επιθυμούσε πολύ να επιστρέψει στην πατρίδα του.
- Κι όταν φάνηκε πάνω από το πλοίο το φωτεινότερο αστέρι, που έρχεται ξεχωριστά για ν΄ αναγγείλει το φως της αυγής, που γεννιέται το πρωί, τότε πλησίαζε το νησί (Ιθάκη) το πρωί το ποντοπόρο πλοίο.

Παρατήρηση
- Στο πρώτο απόσπασμα ο Όμηρος περιγράφει ότι ο Αλκίνοος χρησιμοποίησε πρωτοτάξιδο καράβι διαλέγοντας 52 άριστους κωπηλάτες.
- Στο δεύτερο απόσπασμα περιγράφει πως το πλοίο δεν είχε μόνον κουπιά αλλά και πανιά.
- Στο τρίτο απόσπασμα περιγράφει, ότι ο Οδυσσέας ο οποίος βρίσκεται στο ανάκτορο του Αλκίνοου και της Αρήτης στο νησί των Φαιάκων (Κέρκυρα), ανυπομονεί να δύσει ο ήλιος για να επιστρέψει στην πατρίδα του Ιθάκη.
- Στο τέταρτο απόσπασμα περιγράφει τους κωπηλάτες Φαίακες να τον ταξιδεύουν νύχτα και να πλησιάζουν στο νησί (Ιθάκη) τα χαράματα.

Σχόλιο
Συνεπώς έφυγαν από την Κέρκυρα αφού έδυσε ο ήλιος (δηλαδή τη νύχτα) και έφτασαν στην Ιθάκη τα ξημερώματα (με την ανατολή του ηλίου).
Η εποχή είναι άνοιξη, διότι δεν γίνεται αναφορά για δυσμενείς καιρικές συνθήκες, (από πολλά και διάφορα αποσπάσματα που περιγράφουν τα δρώμενα στην Κέρκυρα, αλλά και μετά στην Ιθάκη μέχρι τον χρόνο της εξόντωσης των μνηστήρων). Επίσης επιβεβαιώνεται και από τα ανθισμένα δέντρα στο ν. 196.

Επιβεβαιώνεται ακόμη από την αναφορά του Ομήρου στο δεύτερο απόσπασμα: ''Εύτ' αστήρ υπερέσχε φαάντατος'', (ν 93), δηλαδή, όταν φάνηκε πάνω από το πλοίο το φωτεινότερο αστέρι (Αυγερινός, Αφροδίτη, Εωσφόρος). Άρα ο ουρανός ήταν ξάστερος!

Συνεπώς υπολογίζεται, ότι έφυγαν περίπου στις 9 το βράδυ (φυσική ώρα) και έφτασαν περίπου στις 6 τα ξημερώματα (φυσική ώρα), δηλαδή το ταξίδι διήρκησε 9 ώρες! (με τη σημερινή αλλαγή της ώρας, τότε θα λέγαμε από τις 21:00 - 06:00)
Η απόσταση από την Κέρκυρα έως το νησί Κάλαμος είναι 89 μίλια.

Άρα διήνυσαν 10 μίλια περίπου ανά ώρα, (89 μίλια : 9 ώρες).
Δηλαδή ταχύτητα 10 κόμβους περίπου. (10 Κόμβοι = 11.5078 μίλια ανά ώρα).
Κρίνεται απολύτως φυσιολογικώς χρόνος ταχύτητας πλεύσης κωπηλασίας με 52 ερέτες, δηλαδή κωπηλάτες και με ιστία - πανιά, υπό καλές (ως είδαμε) καιρικές συνθήκες!

Συμπέρασμα
Άλλα τέσσερα αποσπάσματα της Ομηρικής Οδύσσειας που σε συνδυασμό των ταιριάζει απόλυτα, ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...