Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Οι Φαίακες επαναπατρίζουν τον Οδυσσέα στην Ιθάκη

''Οι δ' εκ νηός βάντες ευζύγου ηπειρόνδε πρώτον Οδυσσήα γλαφυρής εκ νηός άειραν αυτώ συν τε λίνω και ρηγεί σιγαλόεντι, καδ' δ' άρ επί ψαμάθω έθεσαν δεδμημένον ύπνω, εκ δέ κτήματ' άειραν, ά οί Φαίηκες αγαυοί ώπασαν οικάδ' ιόντι δια μεγάθυμον Αθήνην.''
(ν 116 - 121)

Μετάφραση
- Αυτοί (οι κωπηλάτες) αφού βγήκαν στην ξηρά από το πλοίο το καλοφτιαγμένο, πρώτα τον Οδυσσέα σήκωσαν από το κυρτό πλοίο και μαζί μ' αυτόν το σκέπασμα και το λαμπρό στρώμα, και τον έβαλαν πάνω στην άμμο, ενώ ήταν ακόμα κυριευμένος από τον ύπνο και μετέφεραν έξω τα πράγματά του, τα οποία οι διαπρεπείς Φαίακες του έδωσαν, όταν ξεκινούσε για την πατρίδα του, με την έμπνευση της μεγαλόψυχης Αθηνάς.

Παρατήρηση
Κωπηλάτες Φαίακες (Κέρκυρα) επαναπατρίζουν τον Οδυσσέα, κατ΄ εντολή του βασιλιά τους Αλκίνοου στην πατρίδα του Ιθάκη, στο γνωστό λιμάνι του γέροντος Φόρκυνος.

Σχόλιο
Το λιμάνι αυτό του γέροντος Φόρκυνος, που μετενομάστηκε με τα χρόνια, χάριν συντομίας, ως ΓΕΡΟΛΙΜΗΝ (και που κρατάει ακόμη μέχρι σήμερα την ονομασία του), οι Ενετοί το ονόμασαν στους χάρτες τους, PORTΟ LEONE, (16ος - 18ος αιώνας μ.Χ.). Γιατί άραγε;

Ο Λέων στους αρχαίους χρόνους συμβόλιζε:
- ή την βασιλική εξουσία, π.χ. πύλη των Μυκηνών, λέων της Αμφίπολης, κ.α.
- ή κάποιο μνημείο αναφοράς νίκης, π.χ. λέων της Χαιρώνειας, λέων της Κνίδου.

- Πόρτο (λιμάνι δηλαδή) Λεόνε, δεν υπήρξε μόνον στον Κάλαμο από τους Ενετούς αλλά και στον Πειραιά!!
Η Ενετική ονομασία τότε του Πειραιά ήταν Porto Leone και αυτό γιατί βρήκαν στο λιμάνι τότε ένα άγαλμα - λιοντάρι.
(Υπάρχει ακόμη μέχρι σήμερα δίπλα στο Τελωνείο αλλά είναι αντίγραφο του αυθεντικού που σήμερα βρίσκεται στον ναύσταθμο της Βενετίας).

- Φαίνεται ότι όταν έφτασαν στον Γερολιμένα (λιμάνι Φόρκυνος - ν. 96) και εκεί οι Ενετοί, αντίκρυσαν κάποιο ''κεφάλι'' (όρα τρίτη ονομασία σήμερα της περιοχής!!), λέοντος και ως εκ τούτου το ονόμασαν Πόρτο Λεόνε.

- Τα ίδια έκαναν και στον Πειραιά!
Τον λέοντα είναι γνωστό ότι τον μετέφεραν -συνήθης πρακτική στρατιωτικής δύναμης- στην χώρα τους. Ευλόγως συμπεραίνεται ότι και ο λέων του Γερολιμνιώνα μετεφέρθει.

Πιθανόν να πρόκειται και για τον Λέοντα των Κυθήρων που σήμερα βρίσκεται μετά από περιπέτεια από τους ναζί στο αρχαιολογικό μουσείο των Κυθήρων και τον οποίο έφεραν οι ενετοί στο κάστρο των Κυθήρων από κάποιο άγνωστο ελληνικό νησί, γιατί τους βόλευε επειδή ο λέων ήταν και το έμβλημα των Βενετών.

Γιατί όμως να υπήρξε στο λιμάνι του γέροντος Φόρκυνος (ν
96), σήμερα Γερολιμνώνας, ένα μνημείο (κεφάλι) λιονταριού;

Διότι σύμφωνα με το εν λόγω απόσπασμα της Ομηρικής Οδύσσειας σε αυτό το λιμάνι (Φόρκυνος - Γερολιμήν) οι Φαίακες επαναπάτρισαν μετά από 20 χρόνια τον βασιλιά της Ιθάκης στο νησί του! Σε ανάμνηση αυτού του λίαν χαρμόσυνου γεγονότος για τον ίδιο, την οικογένειά του και τους κατοίκους της Ιθάκης, φαίνεται πως τοποθετήθηκε ως μνημείο ο Λέων και ως βασιλικό σύμβολο αλλά και ως σύμβολο νίκης!

Συμπέρασμα
Συνεπώς και η ονομασία Porto Leone από τους Ενετούς στον λιμένα του γέροντος Φόρκυνος (Γερολιμνιώνας), συνάδει ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...