Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Το λιμάνι του Φόρκυνος

''Φόρκυνος δε τις έστι λιμήν, αλίοιο γέροντος, εν δήμω Ιθάκης. δυο δε προβλήτες εν αυτώ ακταί απορρώγες, λιμένος πότι πεπτηυίαι, αι τ' ανέμων σκεπόωσι δυσαήων μέγα κύμα έκτοθεν. Έντοσθεν δε τ' άνευ δεσμοίο μένουσι νήες εύσσελμοι, ότ άν όρμου μέτρον ίκωνται.
(ν 96 -101)

Μετάφραση
- Υπάρχει κάποιο λιμάνι του Φόρκυνος, του θαλάσσιου γέροντα, στη χώρα της Ιθάκης. Και σ' αυτό υπάρχουν δυο ακτές που προεξέχουν απότομα, που χαμηλώνουν προς το λιμάνι, και που προστατεύουν το λιμάνι από τεράστια κύματα έξω από αυτό των ορμητικών ανέμων. Μέσα σ΄ αυτό χωρίς δέσιμο μένουν τα πλοία με το καλό κατάστρωμα, όταν φτάνουν στη θέση του όρμου.

Παρατήρηση
1. Οι Ιθακιστές υποστηρίζουν, ότι είναι ο μικρός όρμος στην παραλία Δεξά του Βαθύ. Όμως είναι εκτεθειμένος στους βορειοδυτικούς ανέμους και συνεπώς, τα πλοία δεν μπορούν να μείνουν χωρίς δέσιμο.
2. Οι Λευκαδιστές βασιζόμενοι στον Γερμανό αρχαιολόγο Νταίρπφελντ, υποστηρίζουν, ότι είναι ο όρμος Σύβοτα. Όμως η Λευκάδα στη Μυκηναική εποχή δεν ήταν νησί αλλά χερσόνησος της Ακαρνανίας. Επιπλέον δέχεται ισχυρούς βόρειοδυτικούς ανέμους και συνεπώς τα πλοία δεν μπορούν να μείνουν χωρίς δέσιμο.
3. Οι Κεφαλονιστές υποστηρίζουν ότι είναι ο όρμος του Αργοστολίου. Όμως είναι εκτεθειμένος στους δυνατούς βορειοδυτικούς ανέμους και συνεπώς, τα πλοία δεν μπορούν να μείνουν χωρίς δέσιμο.
4. Οι Παλικιστές υποστηρίζουν ότι είναι ο όρμος του Αθέρα. Όμως δέχεται ισχυρούς βόρειους ανέμους και συνεπώς τα πλοία δεν μπορούν να μείνουν χωρίς δέσιμο.

5. Ο Κάλαμος όμως έχει τον όρμο Γερολιμένα ή Porto Leone, (Νότια και προστατευμένος από τους ανέμους). Είναι πολύ ήρεμος όρμος, ως λίμνη.

Σχόλιο
O όρμος Γερολιμένας ή (νεώτερα) Πόρτο Λεόνε έχει και τα τρία τοπογραφικά χαρακτηριστικά της Ομηρικής περιγραφής:
- δυο ακτές που προεξέχουν απότομα (ν  97 - 98).
- προστατεύουν το λιμάνι από τεράστια κύματα
(ν 98 - 99).
- μέσα σ΄ αυτό χωρίς δέσιμο μένουν τα πλοία
(ν 100 - 101).

Συμπέρασμα
Ακόμη ένα αποκαλυπτικό αποσπάσματα της Ομηρικής Οδύσσειας από το οποίο ταιριάζει απόλυτα ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.

Σημείωση
Οι φωτογραφίες μου είναι ολοφάνερες και αποδεικτικές της περιγραφής του Ομήρου!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...