Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Το φράγμα της πόλης Αλυζίας που ίδρυσε ο αδελφός της Πηνελόπης Αλυζέας

''Ικαρίου του Πηνελόπης πατρός υιείς γενέσθαι δυο, Αλυζέα και Λευκάδιον, δυναστεύσαι δ΄ εν τη Ακαρνανία τούτους μετά του πατρός.''
Στράβων, Γεωγραφικά I, C. 452,9

Μετάφραση
- Ο Ικάριος, ο πατέρας της Πηνελόπης, είχε δυο γιούς, τον Αλυζέα και τον Λευκάδιο, κι αυτοί κυβέρνησαν την Ακαρνανία μαζί με τον πατέρα τους.

Παρατήρηση
Ο Στράβων λέει, πως η Πηνελόπη η σύζυγος του Οδυσσέα, είχε δυο αδέλφια, τον Αλυζέα και τον Λευκάδιο, οι οποίοι κυβέρνησαν την Ακαρνανία.


Σχόλιο
1. Ο Αλυζέας, αδελφός της Πηνελόπης, εκτός από την πόλη Αλυζία που ίδρυσε (σημερινή Καντήλα) απέναντι από τη νήσο Κάλαμο,
το Καστρί,
τον Πύργο της Ζάβιτσας,
τον Πύργο στην περιοχή Βέτι ή Καμπάκια,
τον Πύργο στη θέση Καστελλάκι, έχτισε και
το Φράγμα της Αλυζίας.

2. Το Φράγμα αυτό κατασκευάστηκε από την πόλη της Αλυζίας στις βορειοανατολικές παρυφές της πεδιάδας του Μύτικα, στη θέση Γλώσσες ή Μύλοι στο δρόμο που οδηγεί στον Βάρνακα. Πρόκειται για ένα σπάνιο τεχνητό φράγμα, σχεδόν μοναδικό στον ελλαδικό χώρο και για το λόγο αυτό εντελώς πρωτότυπο στη σύλληψη και την κατασκευή του.

3.
Το μήκος του ξεπερνά τα 25μ. και το ύψος του φτάνει στις 14 στρώσεις ή στα 11μ. περίπου, το οποίο διατηρείται σε άριστη κατάσταση έως τις ημέρες μας. Αν και υπάρχουν τρεις θεωρίες για τον σκοπό του, φαίνεται πως η επικρατέστερη είναι η συγκράτηση των κροκάλων του ποταμού κατά τη χειμερινή περίοδο, ώστε τα φερτά να μην φτάνουν στο χώρο του λιμένα του Ηρακλέους.


Σημείωση
Από την επιτόπια περιηγητική έρευνα παρουσιάζω και με φωτογραφίες μου (που επισυνάπτω στο παρόν), ότι το φράγμα της Αλυζίας λόγω της κυκλώπειας όψης του συνδέεται με τη Μυκηναική περίοδο, αποτελεί δε, με απόλυτη βεβαιότητα, έργο της πόλης της Αλυζίας της οποίας οικιστής ήταν ο αδελφός της Πηνελόπης, Αλυζέας!

Συμπέρασμα
Ακόμη ένα αρχαιολογικό εύρημα σε συνδυασμό με την αναφορά του Στράβωνα, το οποίο συνάδει, ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...