Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Το ιερό της Αρτέμιδος της Επικράτειας απέναντι από την Ομηρική Ιθάκη

 ''Ικαρίου του Πηνελόπης πατρός υιείς γενέσθαι δυο, Αλυζέα και Λευκάδιον, δυναστεύσαι δ΄ εν τη Ακαρνανία τούτους μετά του πατρός.''
Στράβων, Γεωγραφικά I, C. 452,9


Μετάφραση
- Ο Ικάριος, ο πατέρας της Πηνελόπης, είχε δυο γιούς, τον Αλυζέα και τον Λευκάδιο, κι αυτοί κυβέρνησαν την Ακαρνανία μαζί με τον πατέρα τους.

Παρατήρηση
Ο Στράβων λέει, πως η Πηνελόπη η σύζυγος του Οδυσσέα, είχε δυο αδέλφια, τον Αλυζέα και τον Λευκάδιο, οι οποίοι κυβέρνησαν την Ακαρνανία.


Σχόλιο
1. Ακριβώς απέναντι από το νησί Κάλαμος στην Ακαρνανία πάνω από τη θέση Παλιόβαρκα περίπου και πάνω από το δρόμο που οδηγεί νότια προς τον Αστακό υπάρχει το ιερό της Αρτέμιδος της Επικράτειας. Το ιερό είναι θεμελιωμένο σε στενό τεχνητό πλάτωμα, στη δυτική απόληξη των Ακαρνανικών ορέων στην περιφέρεια του Δρυμώνα και κάτω από το οχυρό Καστρί.

2. Από τον χώρο του ιερού η θέα προς τον Κάλαμο είναι χαρακτηριστική της οπτικής επαφής με το νησί γενικώς, αλλά και με τον κύριο οικισμό του.

3. Τα παλαιότερα ευρήματα του ιερού ανάγονται στον 4ο αιώνα π.Χ., όμως η καταστροφή της στρωματογραφίας από τους αρχαιοκάπηλους άφησε αναπάντητα ζητήματα σχετικά και με την αρχαιότερη ίδρυσή του.

4. Σύμφωνα με μια επιγραφή ''ΚΑΡΥΑ ΟΦΕΛΑΝΔΡΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ'', που βρέθηκε στον χώρου του ιερού προκύπτει, ότι η Καρύα η γυναίκα του Οφελάνδρου έκανε προσφορά προς τη θεά Άρτεμιδα.
Η προσφορά της Λακεδαίμονας Καρύας θυγατέρα του Δίωνα βασιλιά της Λακεδαίμονας δεν μπορεί να είναι τυχαία και αποκαλύπτει, ότι το ιερό κατάγεται από τον αρχαίο οικιστή της περιοχής Λακεδαίμονα Αλυζέα, αδελφό της Πηνελόπης συζύγου του Οδυσσέα!!

Σημείωση
Από την επιτόπια περιηγητική έρευνα στο ιερό παρουσιάζω και με φωτογραφίες μου (που επισυνάπτω στο παρόν), ότι λόγω της επιγραφής της Καρύας το ιερό της Αρτέμιδος συνδέεται με τη Μυκηναική περίοδο της πόλης της Αλυζίας της οποίας οικιστής ήταν ο αδελφός της Πηνελόπης, Αλυζέας!

Συμπέρασμα
Ακόμη ένα αρχαιολογικό εύρημα (σε συνδυασμό με την αναφορά του Στράβωνα), το οποίο συνάδει, ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...