Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Η περιγραφή του σπηλαίου των νυμφών της Ομηρικής Ιθάκης

''Φόρκυνος μεν οδ' εστί λιμήν, αλίοιο γέροντος, ήδε δ' επί κρατός λιμένος τανύφυλλος ελαίη, αγχόθι δ΄ αυτής άντρον επήρατον...τούτο δε τοι σπέος ευρύ κατηρεφές.
(ν 345-349)

''δύο δε τε οι θύραι εισίν, αι μεν προς Βορέαο καταιβαταί ανθρώποισιν, αι δ' αυ προς Νότον εισί θεώτεραι, ουδέ τι κείνη άνδρες εσέρχονται, αλλ΄ αθανάτων οδός έστιν.
(ν 109-112)

Μετάφραση
  • Αυτό εδώ είναι το λιμάνι του Φόρκυνος, του θαλάσσιου γέροντα, αυτή εδώ στην άκρη του λιμανιού είναι η πλατύφυλλη ελιά, και κοντά της είναι ωραία σπηλιά... αυτό το σπήλαιο είναι ευρύχωρο και θολωτό.
  • Υπάρχουν σ' αυτό και δυο θύρες, η μια προς το βορρά, για να περνούν οι άνθρωποι, και η άλλη πάλι προς το νότο για τους θεούς μόνο, από εκείνη ποτέ δεν μπαίνουν άνθρωποι, αλλά είναι η είσοδος των αθανάτων.
Παρατήρηση
Ο Οδυσσέας έχει φτάσει στην Ιθάκη με την βοήθεια των Φαιάκων στο λιμάνι του Φόρκυνος και η Αθηνά του υποδεικνύει, πως κοντά του υπάρχει μια σπηλιά και τον συμβουλεύει να κρύψει εκεί τα δώρα που του έδωσαν το βασιλικό ζευγάρι των Φαιάκων, Αλκίνοος και Αρήτη.

Σχόλιο
Οι φωτογραφίες μου (και βίντεο), είναι αποκαλυπτικές και αποδεικτικές για αυτό το σπήλαιο!! Όπως ακριβώς το περιγράφει ο Όμηρος:
1. Είναι κοντά στο λιμάνι του Φόρκυνος.
2. Στην άκρη του λιμανιού υπάρχουν ακόμη πολλές πλατύφυλλες ελιές.
3. Το σπήλαιο είναι κοντά σε πλατύφυλλες ελιές (σήμερα αυτές είναι δίπλα στον χωματόδρομο, Κάλαμος - Κεφάλι).
4. Είναι ευρύχωρο.
5. Είναι θολωτό.
6. Έχει δυο θύρες.
7. Η μια είσοδος είναι προσανατολισμένη προς βορρά.
8. Η άλλη είσοδος είναι προσανατολισμένη προς νότο.
9. Οι άνθρωποι μπορούν να μπουν μόνο από την είσοδο προς βορρά, (από αυτή μπήκα και εγώ).
10. Η είσοδος προς νότο (των αθανάτων) είναι όντως κλειστή.

Συμπέρασμα
Ακόμη δυο αποκαλυπτικά αποσπάσματα της Ομηρικής Οδύσσειας από τα οποία ταιριάζει απόλυτα ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...