Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Οι ναιάδες, οι κρατήρες και οι μέλισσες στο σπήλαιο των νυμφών

''επί κρατός λιμένος τανύφυλλος ελαίη, αγχόθι δ΄ αυτής άντρον επήρατον ηεροειδές, ιερόν νυμφαίων, αι νηιάδες καλέονται. Εν δε κρητήρες τε και αμφιφορήες έασι λάινοι, ένθα δ' έπειτα τιθαιβώσσουσι μέλισσαι.
(ν 102-106)


Μετάφραση
- στην άκρη του λιμανιού υπάρχει πλατύφυλλη ελιά, και κοντά σ' αυτή είναι ωραία σκοτεινή σπηλιά, ιερό των Νυμφών, οι οποίες ονομάζονται Ναιάδες. Μέσα στη σπηλιά υπάρχουν κρατήρες και αμφορείς πέτρινοι. Εκεί έπειτα αποθηκεύουν το μέλι οι μέλισσες.


Παρατήρηση
Ο Οδυσσέας έχει φτάσει στην Ιθάκη με την βοήθεια των Φαιάκων στο λιμάνι του Φόρκυνος και η Αθηνά του υποδεικνύει, πως κοντά του υπάρχει μια σπηλιά και τον συμβουλεύει να κρύψει εκεί τα δώρα που του έδωσαν το βασιλικό ζευγάρι των Φαιάκων, Αλκίνοος και Αρήτη. Στη συνέχεια του περιγράφει το εσωτερικό της σπηλιάς.


Σχόλιο
Σε αυτό το απόσπασμα ο Όμηρος αναφέρει άλλα τρία χαρακτηριστικά στοιχεία, τις Ναιάδες, τους κρατήρες και πέτρινους αμφορείς, και τις μέλισσες.

1. Ναιάδες: Στη μυθολογία οι Ναϊάδες ήταν νύμφες των γλυκών νερών.
(Οι επισυναπτόμενες φωτογραφίες μου αποδεικνύουν τα νερά αυτά εντός του σπηλαίου, διότι υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες ηλικίας χιλιάδων ετών).

2. Κρατήρες και πέτρινοι αμφορείς: Υπάρχουν στο σπήλαιο αυτό και είναι φυσικώς σχηματισμένοι, άρα πέτρινοι!
(Επισυνάπτω φωτογραφίες)

3. Μέλισσες: Η παραμονή μου μέσα στο σπήλαιο (που έλαβε χώρα στις 4/9/20), ήταν αφόρητη και πολύ δυσχερής λόγω των μελισσών που υπήρχαν σ΄ αυτό. Πρώτη φορά βίωσα τέτοιο φαινόμενο σε σπήλαιο!!

Υ. Γ. 1. Ολόκληρη η περιοχή, από αυτό το σπήλαιο έως τον Γερολιμένα είναι γεμάτο από μέλισσες και σφήκες, γεγονός που το γνωρίζουν οι Καλαμισιάνοι από πάππου προς πάππου.

Υ. Γ. 2. Μετά και από τα παραπάνω τρία στοιχεία της Ομηρικής περιγραφής για το σπήλαιο των νυμφών τα ταιριαστά στοιχεία για το σπήλαιο του Γερολιμένα αθροίζονται σε 13, (10+3)!!

Συμπέρασμα
Ακόμη τρεις αποκαλυπτικοί στίχοι της Ομηρικής Οδύσσειας από τους οποίους ταιριάζει απόλυτα ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.










 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...