Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Η Αρέθουσα κρήνη της Ομηρικής Ιθάκης

''δήεις των γε σύεσσι παρήμενον. Αι δε νέμονται παρ Κόρακος πέτρη επί τε κρήνη Αρεθούση, έσθουσαι βάλανον μενοεικέα και μέλαν ύδωρ πίνουσαι, τα θ΄ ύεσσι τρέφει τεθαλυίαν αλοιφήν.''
(ν 407-410)

Μετάφραση
- Θα τον βρεις να κάθεται κοντά στους χοίρους. Κι αυτά βόσκουν κοντά στην πέτρα του κόρακα, κοντά στην κρήνη Αρέθουσα, τρώγοντας άφθονο βελανίδι και πίνοντας νερό που αναβλύζει από βαθιά πηγή, τα οποία φέρνουν στους χοίρους άφθονο πάχος.

Παρατήρηση
Ο Οδυσσέας έχει φτάσει στην Ιθάκη με την βοήθεια των Φαιάκων και η Αθηνά τον συμβουλεύει να πάει πρώτα στον χοιροβοσκό Εύμαιο, η οποία του περιγράφει τον τόπο που θα τον βρει.

Σχόλιο
Η Αρέθουσα κρήνη σύμφωνα με την περιγραφή του Ομήρου είναι κοντά στην κορακόπετρα και κοντά στον κοίλο βράχο, όπου ο χοιροβοσκός Εύμαιος κάθεται με τους χοίρους!

Η φωτογραφία μου είναι αποκαλυπτική και αποδεικτική αυτής της σχέσης (απόσταση - κοντά), της Αρεθούσας κρήνης, της κορακόπετρας και του κοίλου βράχου, (ξ 532-533).

Συμπέρασμα
Ακόμη ένα αποκαλυπτικό αποσπάσματα της Οδύσσειας από το οποίο ταιριάζει απόλυτα ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...