Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Το ολισθηρό μονοπάτι του χοιροστάσιου του Εύμαιου


 ''τοι δ' εξ αγροίο πόλινδε οτρύνοντ' Οδυσσεύς τ' ιέναι και δίος υφορβός''
(ρ 182-183)


''αλλ' ίομεν, συ δ' έπειτα διαμπερές ηγεμόνευε. Δος δε μοι, ει ποθί τοι ρόπαλον τετμημένον εστί, σκηρίπτεσθ', επεί η φατ' αρισφαλέ' έμμεναι ουδόν.
(ρ 194-196)


Μετάφραση
- Και εκείνοι ετοιμάζονταν να κατέβουν από τον αγρό στην πόλη, ο Οδυσσέας και ο πιστός χοιροβοσκός.

- Αλλά ας πάμε και εσύ προχώρησε μπροστά. Δώσε σε μένα αν υπάρχει ραβδί για ν' ακουμπάω, γιατί λες ότι ο δρόμος είναι πολύ ολισθηρός.


Παρατήρηση
- Στο πρώτο απόσπασμα της Οδύσσειας ο Όμηρος αναφέρει ότι ο Οδυσσέας και ο Εύμαιος ετοιμάζονται να κατέβουν από τις καλύβες (χοιροστάσιο) στην πόλη της Ιθάκης.

- Στο δεύτερο απόσπασμα περιγράφει ότι επειδή από την αρχή αυτή η πορεία είναι πολύ ολισθηρή (δηλαδή κατηφορική και πετρώδης), ο Οδυσσέας ζητάει από τον χοιροβοσκό ραβδί προκειμένου να μην γλιστρίσει.


Σχόλιο
Προσωπικώς είχα την ευκαιρία τρεις φορές να διαπιστώσω επιτόπου αυτήν την πολύ ολισθηρή διαδρομή.

Η φωτογραφία μου είναι αποκαλυπτική και αποδεικτική αυτής της ολισθηρής διαδρομής από το χοιροστάσιο του Εύμαιου προς την πόλη της Ιθάκης.

Υ.Γ. Οι σημερινοί Καλαμισιάνοι γνωρίζουν αυτήν την ολισθηρή διαδρομή από τον οικισμό Κεφάλι (χοιροστάσιο Εύμαιου), έως τον Γερολιμένα, (λιμήν Φόρκυνος).


Συμπέρασμα
Ακόμη ένα αποκαλυπτικό αποσπάσματα της Οδύσσειας από το οποίο ταιριάζει απόλυτα ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...