Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Η πόλη της Ιθάκης είναι μακριά από το χοιροστάσιο του Εύμαιου

''Εμέ δ' άξει ανήρ όδε, τον συ κελεύεις, αυτίκ' επεί κε πυρός θερέω αλέη τε γένηται. αινώς γαρ τάδε είματ' έχω κακά, μη με δαμάσση στίβη υπηοίη, έκαθεν δε τε άστυ φατ΄ είναι.
(ρ 22-25)

Μετάφραση
- Εμένα θα οδηγήσει αυτός ο άνδρας, τον οποίο εσύ διατάζεις, αμέσως, αφού ζεσταθώ από τη φωτιά και ζεστάνει ο ήλιος. Γιατί τα ρούχα μου είναι άθλια. Φοβάμαι μη με βλάψει η πρωινή δροσιά. Και λέτε ότι η πόλη είναι μακριά.

Παρατήρηση
Οδυσσέας, Τηλέμαχος και Εύμαιος έχουν ξυπνήσει την αυγή στο χοιροστάσιο και ετοιμάζονται να πάνε στην πόλη. Ο Οδυσσέας παροτρύνει τον Τηλέμαχο να φύγει πρώτος λέγοντάς του πως αυτόν θα τον οδηγήσει ο Εύμαιος, αφού ζεσταθεί από τη φωτιά και τον ήλιο για να μην τον βλάψει η πρωινή δροσιά ώστε να μπορέσει να περπατήσει μέχρι την πόλη γιατί αυτή είναι μακριά.
Σχόλιο
Οι φωτογραφίες (ανάλυση διαδρομών που ακολουθούν), επιβεβαιώνουν την περιγραφή του Ομήρου πως από το χοιροστάσιο έως στην πόλη η απόσταση είναι μακριά, (έκαθεν)!!

Αναλυτικά:
1. Χοιροστάσιο - Γερολιμήν (πηγάδια) = 30-40' και με τη στάση για ξεκούραση σε αυτά λόγω της ολισθηρής διαδρομής (όρα επιχείρημα 64), σύνολο 1 ώρα.
2. Γερολιμήν (πηγάδια) - Ομηρικό Άστυ (πόλη Καλάμου) = 1,30 - 2 ώρες και με ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση λόγω του τραχέος μονοπατιού, σύνολο 2,30 ώρες.
3. Χοιροστάσιο - Ομηρικό Άστυ, συνολική απόσταση πεζοπορικής διαδρομής, 3,30 ώρες.

Συνεπώς η απόσταση από το χοιροστάσιο έως στην πόλη είναι όντως μακριά, (έκαθεν)!!
Υ.Γ. Οι σημερινοί Καλαμισιάνοι γνωρίζουν αυτήν την απόσταση της πεζοπορικής διαδρομής από τον οικισμό Κεφάλι (χοιροστάσιο Εύμαιου), έως τον Γερολιμένα, (λιμήν Φόρκυνος) και στη συνέχεια από τα πηγάδια στον Γερολιμένα (πόρτο λεόνε) έως στην πόλη του Καλάμου.

Συμπέρασμα
Ακόμη ένα αποκαλυπτικό αποσπάσματα της Οδύσσειας από το οποίο ταιριάζει απόλυτα ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...