Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Ο Αλυζέας αδελφός της Πηνελόπης κυβέρνησε την Ακαρνανία δίνοντας το όνομά του στην πόλη Αλυζία

[''φαίνονται δε και εκ Λακεδαίμονός τίνες εποικήσαι την Ακαρνανίαν, οι μετ΄ Ικαρίου του Πηνελόπης πατρός.''

''Ικάριον επιμείναι της Ακαρνανίας έχοντα μέρος, και τεκνοποιήσασθαι την τε Πηνελόπην εκ Πολυκάστης της Λυγαίου θυγατρός και τους αδελφούς αυτής.''

''Ικαρίου του Πηνελόπης πατρός υιείς γενέσθαι δυο, Αλυζέα και Λευκάδιον, δυναστεύσαι δ΄ εν τη Ακαρνανία τούτους μετά του πατρός. Τούτων ουν επωνύμους τας πόλεις Έφορος λέγεσθαι δοκεί.'']

Στράβων, Γεωγραφικά I, C.461.24 & C.452,9


Μετάφραση
- Φαίνεται ότι και μερικοί από τη Λακεδαίμονα αποίκισαν την Ακαρνανία, αυτοί με τον Ικάριο, τον πατέρα της Πηνελόπης.

- Ο Ικάριος έμεινε, κατέχοντας τμήμα της Ακαρνανίας και έκανε με την Πολυκάστη, την κόρη του Λυγαίου, την Πηνελόπη και τα αδέλφια της.

- Ο Ικάριος, ο πατέρας της Πηνελόπης, είχε δυο γιούς, τον Αλυζέα και τον Λευκάδιο, κι αυτοί κυβέρνησαν την Ακαρνανία μαζί με τον πατέρα τους. Ο Έφορος πιστεύει πως οι πόλεις ονομάστηκαν από αυτούς.


Παρατήρηση
- Στο πρώτο απόσπασμα ο Στράβων λέει, πως ο Λακεδαίμων ο Ικάριος, πατέρας της Πηνελόπης αποίκισε την Ακαρνανία.

- Στο δεύτερο απόσπασμα ο Στράβων λέει, πως ο Ικάριος κατείχε μέρος της Ακαρνανίας και πως είχε κόρη την Πηνελόπη και τα αδέλφια της!!

- Στο τρίτο απόσπασμα ο Στράβων λέει, πως ο Ικάριος είχε δυο υιούς, τον Αλυζέα και τον Λευκάδιο, οι οποίοι κυβέρνησαν την Ακαρνανία δίνοντας στις πόλεις τους το όνομά τους.



Σχόλιο
1. Συνεπώς ο πεθερός του Οδυσσέα, ο Ικάριος κατοικούσε ως έποικος στην Ακαρνανία!

2. Η Πηνελόπη είχε δυο αδέλφια!
Τον Αλυζέα και τον Λευκάδιο.

3. Τί έκαναν αυτοί στην Ακαρνανία;
- . Ο Λευκάδιος ηγεμόνευσε στην χερσόνησο της Ακαρνανίας η οποία πήρε το όνομά του Λευκάδα! (Τότε δεν ήταν νησί).
- . Ο Αλυζέας έκτισε την Αλυζία, που πήρε τότε η πόλη το όνομα του, (απέναντι από τη νήσο Κάλαμο)!
Πρόκειται για τη σημερινή πόλη Κανδήλα.

Σημείωση
Από την επιτόπια περιηγητική έρευνα αποδεικνύω με φωτογραφίες μου (που ακολουθούν στο παρόν), την αξιοπιστία των λεγομένων του Στράβωνα περί της πόλης Αλυζίας απέναντι από την νήσο Κάλαμο, μήκους τειχών 3,5 χλμ.!!

Ιδιαίτερη Σημείωση
- Ο Κικέρωνας, το 50 π.Χ. επισκέφτηκε την Αλυζία ταξιδεύοντας από την Πάτρα.*
- Αργότερα ήρθε ο Πλίνιος ο Νεώτερος, ίσως δε και ο γεωγράφος Πτολεμαίος.*
**Γιατί άραγε;


Η ιστορία
Πως όμως έχει αυτό αρχαίο προξενιό;
Ο Οδυσσέας αναζητώντας σύζυγο, πάει ως βασιλεύς της Ιθάκης στην Λακωνία για να παντρευτεί την Ωραία Ελένη. Επειδή όμως οι μνηστήρες ήταν πολλοί (45), παραιτείται για να μην ηττηθεί και παίρνει την Πηνελόπη του Λακεδαίμονα Ικάριου. Παίρνοντας όμως την Πηνελόπη έρχονται μαζί στο βασίλειό του και η οικογένειά της, (ως είθισται) και κατά επιθυμία του πεθερού του! Τους δίνει γη και ύδωρ στο πιο εύφορο μέρος του βασιλείου του, την Ακαρνανία, αλλά και ως πανούργος που ήταν, επιπλέον, να τους έχει κοντά του για να τους ελέγχει άμεσα και εύκολα!


Αξιολόγηση
Εάν η σημερινή Ιθάκη (Θιάκι) ήταν η Ομηρική Ιθάκη, τότε εύλογα ο Οδυσσέας δεν θα φιλοξενούσε ως άποικους το σόι της γυναίκας του Πηνελόπης, (δηλαδή τον πεθερό του Ικάριο και τους κουνιάδους του Λευκάδιο και Αλυζέα) στη γη της Ακαρνανίας, αλλά απέναντι στη σημερινή Κεφαλονιά, η οποία και μεγάλη είναι σε εκτάσεις και πολύ κοντά είναι στην έδρα του (Θιάκη, Ιθάκη), προκειμένου αφενός, αυτοί να είναι κοντά στην κόρη τους -αφού αυτό ήταν το αίτημα του πατέρα της από την αρχή- και αφετέρου, για να μην τους έχει μέσα στα πόδια του!!

Συμπέρασμα
Ακόμη τρία αποκαλυπτικά αποσπάσματα της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας από τα οποία ταιριάζει, ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.

 


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...