Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Το Καστρί της πόλης Αλυζίας που ίδρυσε ο αδελφός της Πηνελόπης Αλυζέας

''Ικαρίου του Πηνελόπης πατρός υιείς γενέσθαι δυο, Αλυζέα και Λευκάδιον, δυναστεύσαι δ΄ εν τη Ακαρνανία τούτους μετά του πατρός.''
Στράβων, Γεωγραφικά I, C. 452,9

Μετάφραση
- Ο Ικάριος, ο πατέρας της Πηνελόπης, είχε δυο γιούς, τον Αλυζέα και τον Λευκάδιο, κι αυτοί κυβέρνησαν την Ακαρνανία μαζί με τον πατέρα τους.

Παρατήρηση
Ο Στράβων λέει, πως η Πηνελόπη η σύζυγος του Οδυσσέα, είχε δυο αδέλφια, τον Αλυζέα και τον Λευκάδιο, οι οποίοι κυβέρνησαν την Ακαρνανία.


Σχόλιο
1. Ο Αλυζέας, αδελφός της Πηνελόπης, εκτός από την πόλη Αλυζία που ίδρυσε (σημερινή Καντήλα), απέναντι από τη νήσο Κάλαμο (όρα επιχείρημα 68), έκανε ένα εκτεταμένο πολυγωνικό οικοδομικό σύμπλεγμα (καστρί), με τείχη, πύλες, δεξαμενή ομβρίων υδάτων και ταπεινά κτήρια, προκειμένου να έχει μόνιμη φρουρά για να επιβλέπει πανοραμικά την ευρύτερη περιοχή του.

2. Το οικοδόμημα αυτό (Καστρί), 6,5 χλμ. από την πόλη της Αλυζίας στην τοποθεσία Σοχά βρίσκεται ανάμεσα σε δυο στρατηγικά περάσματα, σε υψόμετρο 530μ.

3. Το γεγονός πως δεν διαθέτει πύργους αποδεικνύει ότι ο ρόλος του δεν ήταν αμυντικός αλλά εποπτικός!!


Σημείωση
Από την επιτόπια περιηγητική έρευνα αποδεικνύω με φωτογραφίες μου (που ακολουθούν στο παρόν), ότι το καστρί του Αλυζέα βρίσκεται σε περίοπτη γεωγραφικά θέση απέναντι από την νήσο Κάλαμο, έτσι ώστε να εποπτεύει, αφενός ολόκληρο τον κάμπο της Αλυζίας και τα μετόπισθεν των Ακαρνανικών ορέων, αλλά και αφετέρου, να ειδοποιεί με τηλεβόες (όρα τηλεβοίδες νήσοι), ή και με καπνούς ως φρυκτωρία το ανάκτορο του Οδυσσέα στον Κάλαμο, (Ομηρική Ιθάκη)!!

Συμπέρασμα
Ακόμη ένα αρχαιολογικό εύρημα (σε συνδυασμό με την αναφορά του Στράβωνα), το οποίο συνάδει, ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...