Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Ο Πύργος της Ζάβιτσας της πόλης Αλυζίας που ίδρυσε ο αδελφός της Πηνελόπης Αλυζέας

''Ικαρίου του Πηνελόπης πατρός υιείς γενέσθαι δυο, Αλυζέα και Λευκάδιον, δυναστεύσαι δ΄ εν τη Ακαρνανία τούτους μετά του πατρός.''
Στράβων, Γεωγραφικά I, C. 452,9

Μετάφραση
- Ο Ικάριος, ο πατέρας της Πηνελόπης, είχε δυο γιούς, τον Αλυζέα και τον Λευκάδιο, κι αυτοί κυβέρνησαν την Ακαρνανία μαζί με τον πατέρα τους.

Παρατήρηση
Ο Στράβων λέει, πως η Πηνελόπη η σύζυγος του Οδυσσέα, είχε δυο αδέλφια, τον Αλυζέα και τον Λευκάδιο, οι οποίοι κυβέρνησαν την Ακαρνανία.


Σχόλιο
1. Ο Αλυζέας, αδελφός της Πηνελόπης, εκτός από την πόλη Αλυζία που ίδρυσε (σημερινή Καντήλα) απέναντι από τη νήσο Κάλαμο, και το Καστρί, έχτισε και τον Πύργο της Ζάβιτσας.

2. Ο Πύργος αυτός βρίσκεται στο σημερινό δρόμο που οδηγεί από την αρχαία Αλυζία στο Αρχοντοχώρι, στην ομώνυμη θέση Πύργος. Ελέγχει το κατώτερο σημείο του αρχαίου περάσματος που οδηγούσε στα μεσόγεια της Ακαρνανίας και τη θαλάσσια περιοχή προς τον Κάλαμο.

3. Ο απώτερος σκοπός του, ο οποίος αποδεικνύεται από τη γεωγραφική του θέση και την κατασκευή του ήταν τριπλός.
α. Αμυντικός των εχθρικών κινήσεων προς δυσμάς. (Φυλακείο).
β. Εποπτικός του περάσματος από και προς τα Ακαρνανικά όρη.
γ. Ειδοποιητικός προς την Αλυζία, αλλά και προς το νησί Κάλαμος αφού είναι σε ευθεία οπτική επαφή με αυτό. (Φρυκτωρία).


Σημείωση
Από την επιτόπια περιηγητική έρευνα αποδεικνύω και με φωτογραφίες μου (που επισυνάπτω στο παρόν), ότι ο Πύργος της Αλυζίας (Ζάβιτσας), βρίσκεται σε ειδική γεωγραφικά θέση απέναντι από τη νήσο Κάλαμο, κυρίως για να εποπτεύει το πέρασμα από τα ανατολικά των Ακαρνανικών ορέων, ώστε να ειδοποιεί με τηλεβόες (όρα τηλεβοίδες νήσοι), ή και με καπνούς ως φρυκτωρία το ανάκτορο του Οδυσσέα στον Κάλαμο, (Ομηρική Ιθάκη)!!

Συμπέρασμα
Ακόμη ένα αρχαιολογικό εύρημα (σε συνδυασμό με την αναφορά του Στράβωνα), το οποίο συνάδει, ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η νήσος Κάλαμος.

 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...