Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Στην Ομηρική Ιθάκη δεν υπάρχουν μεγάλοι δρόμοι και λιβάδια - (ουτ᾽ αρ δρόμοι ευρέες ούτε τι λειμών)


 ''ἐν δ᾽ Ἰθάκῃ ουτ᾽ αρ δρόμοι ευρέες ούτε τι λειμών·''
(οδ. δ 605)


Μετάφραση
- Όσο για την Ιθάκη, ούτε δρόμους
ευρύχωρους 
(έχουμε) ούτε κάποιο λιβάδι

Σχόλιο
Η Κεφαλονιά, η Παλική, η Λευκάδα και η σημερινή Ιθάκη έχουν αρκετά πεδινά σημεία κατάλληλα για λιβάδια και συνεπώς για ευρύχωρους δρόμους, ενώ ο Κάλαμος όχι.


Παρατήρηση
1. Στην Κεφαλονιά δεν ταιριάζει αυτός ο χαρακτηρισμός, διότι αποτελείται από αρκετά πεδινά σημεία, ιδιαίτερα στους δήμους Πυλαρέων, Σάμης, Αργοστολίου και Λειβαθούς.
2. Στην Παλική (εάν τότε ήταν νησί) δεν ταιριάζει αυτός ο χαρακτηρισμός, διότι πολύ μεγάλο τμήμα της κατέχεται από πεδινή γη.
3. Στην Λευκάδα (αν και τότε δεν ήταν νησί) δεν ταιριάζει αυτός ο χαρακτηρισμός, διότι αποτελείται από αρκετά πεδινά σημεία, ιδιαίτερα στους δήμους Απολλωνίων, Ελλομένου, Λευκάδος.
4. Στη σημερινή Ιθάκη (Θιάκι) ταιριάζει κάπως αυτός ο χαρακτηρισμός, αλλά και αυτή αποτελείται από πεδινά σημεία, ιδιαίτερα στα διαμερίσματα Πλατειθριάς, Περαχωρίου και Ιθάκης.

Συμπέρασμα
Είναι ολοφάνερο ότι και αυτός ο στίχος ταιριάζει με τη νήσο Κάλαμο, διότι αυτό το νησί δεν έχει ούτε ευρύχωρους δρόμους, ούτε λιβάδια.

Υ.Γ. Περισσότερα
https://www.youtube.com/watch?v=48CIw4RheCE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...