Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Ο Οδυσσέας επιστρέφει στην Ιθάκη η οποία είναι νησί


 ''Εύτ΄ αστήρ υπερέσχε φαάντατος, ός τε μάλιστα έρχεται αγγέλων φάος Ηούς ηριγενείης, τήμος δε νήσω (Ιθάκην) προσεπίλνατο ποντοπόρος νηύς'
(ν 93-95)


Μετάφραση
- Κι όταν φάνηκε πάνω από το πλοίο το φωτεινότερο αστέρι, που έρχεται ξεχωριστά για ν΄ αναγγείλει το φως της αυγής, που γεννιέται το πρωί, τότε πλησίαζε το νησί (την Ιθάκη) το ποντοπόρο πλοίο.

Παρατήρηση
Σε αυτούς τους στίχους της Οδύσσειας ο Όμηρος περιγράφει τον ερχομό του Οδυσσέα στο πολυπόθητο νησί του, την Ιθάκη του, με πλοίο από το νησί των Φαιάκων (Κέρκυρα).

Σχόλια
Είναι απολύτως ξεκάθαρο και από αυτό το απόσπασμα, του Ομήρου στην Οδύσσεια, ότι η Ιθάκη είναι νήσος και όχι χερσόνησος ή κάτι άλλο!
Συνεπώς οι θεωρίες:
1. Του Γερμανού Βίλελμ Ντέρπφελντ ότι η Ομηρική Ιθάκη ήταν η Λευκάδα απορρίπτεται, διότι στη Μυκηναική εποχή δεν ήταν νησί αλλά χερσόνησος της Ακαρνανίας. (Νησί έγινε αργότερα από τους Κορίνθιους τον 7ο π.Χ.).
2. Απορρίπτεται επίσης και η θεωρία της Παλικής του Άγγλου James Diggle ως η Ομηρική Ιθάκη, διότι δεν είναι νησί αλλά χερσόνησος της Κεφαλονιάς.

Συμπέρασμα
Άλλο ένα απόσπασμα της Οδύσσειας που ταιράζει στη νήσο Κάλαμο ως την Ομηρική Ιθάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...