Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Η Ομηρική Ιθάκη είναι πάρα πολύ κοντά στην στεριά, (ηπειρωτική ελλάδα)

''Τοίσι δ' επί τρίτος ήλθε ο Φιλοίτιος, όρχαμος ανδρών, βουν στείραν μνηστήρσιν άγων και πίονας αίγας. πορθμήες δ΄άρα τούς γε διήγαγον, οί τε και άλλους ανθρώπους πέμπουσιν, ότίς σφέας εισαφίκηται.''
(υ 185-188)

''οἱ δ᾿ εἰς ἡμέτερον πωλεύμενοι ἤματα πάντα, βοῦς ἱερεύοντες καὶ ὄις καὶ πίονας αἶγας''
(β 55-56)

Μετάφραση
- Κατόπιν τρίτος ήρθε σ' αυτούς ο Φιλοίτιος, ο αρχηγός των βοσκών, μεταφέροντας για τους μνηστήρες στείρα αγελάδα και παχιές αίγες. Λεμβούχοι τους πέρασαν πέρα, οι οποίοι και τους άλλους ανθρώπους περνάνε, όπως έφτανε σ' αυτούς.
- Αφού όμως έρχονται κάθε μέρα στο σπίτι μου, σφάζουν τα βόδια μου, τα πρόβατά μου και τις παχιές γίδες μου.

Παρατήρηση
Σε πρώτο απόσπασμα της Οδύσσειας, ο Όμηρος περιγράφει ότι:
1. Η Ομηρική νήσος Ιθάκη είναι εγγύς σε στεριά, ξηρά (όρα επίσης επιχείρημα 46).
2. Μεταφέρουν ζώα (αγελάδες και αίγες) οι βαρκάρηδες στο πορθμείο (θαλάσσιο στενό), από την στεριά (ξηρά) στην Ιθάκη.
3. Οι βαρκάρηδες (λεμβούχοι, πορθμείς) μεταφέρουν επίσης και ανθρώπους.
4. Οι μνηστήρες τροφοδοτούνται με σφάγια από την Ήπειρο (στεριά, ξηρά) για τις ανάγκες της τροφής των.

Στο δεύτερο απόσπασμα ο Τηλέμαχος κλαίγοντας στη συνέλευση των Ιθακησίων της πόλης, περιγράφει, πως οι μνηστήρες καθημερινά σφάζουν βόδια και πρόβατα για το φαγητό τους.


Σχόλιο
Αυτά τα αποσπάσματα είναι αποκαλυπτικά, διότι φανερώνουν τη γεωγραφική θέση της Ιθάκης, ήτοι δηλαδή, ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην στεριά από όπου περαματάρηδες (πορθμείς, λεμβούχοι) μπορούν να μεταφέρουν ζώα και ανθρώπους σε αυτήν, αλλά και σφάγια καθημερινά, ζώων που δεν υπάρχουν στο νησί.

Επιπλέον ενισχύεται η κοντινή σχέση Ιθάκης - στεριάς από την αγωνία του Ευπείδη, πατρός του Αντίνοου, όπου ζητάει από τους συγγενείς των μνηστήρων να σπεύσουν να εκδικηθούν πριν προφτάσουν εκείνοι να περάσουν απέναντι!
''μη φθέωσι περαιωθέντες εκείνοι'', (ω 437)


Συμπέρασμα
Σύμφωνα δε με τα παραπάνω και σε συνδυασμό με το προηγούμενο απόσπασμα της Οδύσσειας (όρα επιχείρημα 46), το νησί ως την Ομηρική Ιθάκη που ταιριάζει απόλυτα με αυτές τις δυο περιγραφές (46 & 47) είναι η νήσος Κάλαμος.

Σημείωση: Η φωτογραφία που ακολουθεί δείχνει εύληπτα αυτό το πορθμείο ανάμεσα στη στεριά και το νησί. (Η πεδινή περιοχή είναι ο σημερινός Μύτικας της Ακαρνανίας.)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...