Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Η νήσος Αστερίς είναι ανάμεσα στην Ιθάκη και την Σάμη

''Μνηστήρες δ' αναβάντες επέπλεον υγρά κέλευθα, Τηλεμάχω φόνον αιπύν ενί φρεσίν ορμαίνοντες, έστι δέ τις νήσος μέσση αλί πετρήεσσα, μεσσηγύς Ιθάκης τε Σάμοιό τε παιπαλοέσσης, Αστερίς, ου μεγάλη, λιμένες δ΄ενί ναύλοχοι αυτή αμφίδυμοι, τη τόν γε μένον λοχόωντες Αχαιοί.''
(δ 841-847)

Μετάφραση
- Και οι μνηστήρες πάνω στο πλοίο αρμένιζαν στη θάλασσα μελετώντας τον ξαφνικό θάνατο του Τηλέμαχου. Στη μέση της θάλασσας, ανάμεσα στην Ιθάκη και την βραχώδη Σάμη, υπάρχει πετρώδες νησί, η Αστερίδα, που δεν είναι μεγάλο, αλλά έχει καλά (προσιτά, ασφαλή) και διπλά λιμάνια. Εκεί παρέμεναν οι Αχαιοί, στήνοντάς του ενέδρα.

Παρατήρηση
Ο Τηλέμαχος επιστρέφει στην Ιθάκη από την Πύλο, όπου είχε πάει για να πληροφορηθεί για τον πατέρα του Οδυσσέα από τον Νέστορα βασιλιά της Πύλου και τον Μενέλαο βασιλιά της Σπάρτης. Οι μνηστήρες του στήνουν ενέδρα σε ένα νησί με το όνομα Αστερίς νοτίως της Ιθάκης για να τον σκοτώσουν.

Σχόλιο
Σύμφωνα με το παραπάνω απόσπασμα της Οδύσσειας η νήσος Αστερίς χαρακτηρίζεται:
1. Από τη γεωγραφική θέση (νοτίως της Ιθάκης).
2. Από το μέγεθος (μικρό νησί).
3. Από τη γεωμορφολογία (πετρώδες).
4. Από τους ναύλοχους λιμένες (ασφαλή αγκυροβόλια).
5. Από τους αμφίδυμους λιμένες (αντίθετους).
6. Από τη θέση της στη θάλασσα (μέση).
7. Από τη θέση της σε δυο νησιά (ανάμεσα, μεταξύ).
Συνεπώς απορρίπτονται τα νησιά ως την Ομηρική Ιθάκη:
1. Η Κεφαλονιά διότι η νήσος Οξειά (επιχείρημα των Κεφαλονιστών) δεν είναι κατάλληλη ως προς την γεωγραφική θέση για την ενέδρα των μνηστήρων.
2. Η σημερινή Ιθάκη διότι η βραχονησίδα Δασκαλιό (επιχείρημα Ιθακιστών) δεν διαθέτει ίχνος ναύλοχων, ούτε αμφίδυμων λιμένων. Ούτε η γεωγραφική της θέση είναι κατάλληλη για ενέδρα.
3. Η Λευκάδα διότι η νήσος Αρκούδι (επιχείρημα Λευκαδιστών) δεν διαθέτει ξεκάθαρα ναύλοχους (ασφαλείς λιμένες). Άλλωστε η Λευκάδα δεν ήταν νήσος αλλά χερσόνησος της Ακαρνανίας την Μυκηναική εποχή.
4. Ο Κάλαμος έχει τη νήσο Φορμίκουλα η οποία:
α. Είναι κατάλληλη η γεωγραφική της θέση για την ενέδρα.
β. Είναι μικρό νησί.
γ. Είναι πετρώδες νησί (πετρήεσσα)
δ. Διαθέτει ναύλοχους λιμένες (καλούς, προσιτούς, ασφαλείς).
ε. Διαθέτει αμφίδυμους λιμένες (διπλούς, δηλαδή το ένα λιμάνι αντίθετα από το άλλο). Το ένα νοτιοανατολικά και το άλλο βορειοδυτικά, απολύτως κατάλληλα για εποπτεία!
στ. Βρίσκεται στη μέση της θάλασσας.
ζ. Βρίσκεται μεταξύ (μεσσηγύς) δυο νησιών (Ιθάκη, Κάλαμος) - (Σάμη, σημερινή Ιθάκι, Θιάκι).

Συμπέρασμα
Ακόμη ένα αποκαλυπτικό αποσπάσματα της Ομηρικής Οδύσσειας από το οποίο συμπεραίνεται ότι η νήσος Κάλαμος ταιριάζει απόλυτα με την Ομηρική Ιθάκη.

Σημείωση
 Νήσος Ιθάκη χωρίς τη νήσο Αστερίδα δεν νοείται. Ουδείς μπορεί αξιόπιστα να ισχυριστεί, ότι η νήσος Ιθάκη είναι αυτό ή το άλλο νησί, εάν δεν υπάρχει η νήσος Αστερίς με τα χαρακτηριστικά που περιγράφει ο Όμηρος.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Το Μυκηναικό κάστρο της Ομηρικής Ιθάκης

Στην κορυφή του όρους της νήσου Καλάμου υπάρχει Μυκηναικό κάστρο  ονόματι Ψηλόκαστρο ή Ξυλόκαστρο, από το οποίο εποπτεύονται οπτικά όλα τα...